Binnenland
KRO-NCRV

Econoom: er zijn eerlijkere manieren om iets te doen aan de hoge benzineprijzen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Econoom: er zijn eerlijkere manieren om iets te doen aan de hoge benzineprijzen

Als het kabinet de prijzen aan de pomp dempt omdat het de laagste en middeninkomens tegemoet wil komen, dan rekent 'Den Haag' zich mis. Dat zegt hoofdeconoom Marieke Blom bij Spraakmakers. Want in verhouding profiteren de hoogste inkomens het meest. Blom doet een suggestie die volgens haar evenwichtiger is.

Video niet beschikbaar

21 cent. Zo veel gaat brandstof per liter duurder worden vanaf 1 januari. Althans, als er niets verandert. Een Kamermeerderheid wil de prijsstijging van benzine en diesel nu beperken. "De vraag is: wat wil het kabinet bereiken?", reageert hoofdeconoom Blom. "Als ik er als econoom naar kijk dan zie ik: politici willen iets doen aan klimaatverandering en we willen herverdelen, want ze maken zich zorgen om de laagste inkomens en de middeninkomens. En ja, dit beleid gaat daar eigenlijk recht tegenin."

Rijkste groep meeste voordeel

Ze maakt een rekensom. De gemiddelde rijder tankt volgens de ANWB ongeveer duizend liter per jaar, schetst ze. Dus dat betekent dat je het over 200 per rijder per jaar extra hebt. De hoogste inkomens komen volgens haar uit op zo’n 350 euro per jaar meer. "Ze hebben grotere auto's, hebben soms ook meerdere auto's en ze rijden meer kilometers." Bij de laatste inkomens moet je denken aan ongeveer 100 euro extra. "Deze groep heeft vaak geen auto." Laat het kabinet de prijsstijging zitten, dan heeft – naar euro’s – de rijkste groep dus het meeste voordeel, concludeert Blom.

Kijk naar belastingkortingen

Er is een gelijkwaardiger alternatief, benadrukt ze. "Als je mij vraagt wat we kunnen doen voor de middeninkomens, dan zou ik zeggen: kijk naar belastingkortingen. Zo houden mensen aan het eind van de maand meer geld over. Dan kunnen zij zelf kiezen of ze dat willen uitgeven aan de auto of aan iets anders."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie