Naar homepage
Binnenland

Burgemeester Halsema: 'Kritiek dat de Dam te vol was, is terecht'
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Halsema: 'Kritiek dat de Dam te vol was, is terecht'

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is het eens met de kritiek dat er teveel mensen waren bij de demonstratie op de Dam gisteren, zegt zij in het NOS Radio 1 Journaal. Duizenden betogers waren aanwezig bij de demonstratie tegen politiegeweld. Van tevoren werd rekening gehouden met zo'n 350 tot 1000 mensen.

Om 17.00 uur werd de burgemeester gebeld dat meer dan 1000 mensen zouden komen. "Op dat moment moet je tijdens een lopende demonstratie ingrijpen. Dat betekent dat je met politie-overmacht, ME en mogelijk met geweld had moeten ingrijpen. Dat vonden wij niet verantwoord."

Volgens Halsema was het niet veilig om de politie nog in te laten grijpen zodra duidelijk was hoeveel mensen naar de demonstratie waren gekomen. "Er is daar zoveel emotie, dan is het heel lastig om met de politie - waar het protest zich ook tegen richt - in te grijpen," zegt zij in het programma.

Onder andere minister van Justitie Ferd Grapperhaus was niet te spreken over de drukte bij de anti-racismedemonstratie in Amsterdam. Dat er ondanks de coronamaatregelen zoveel mensen bijeenkwamen, gaat volgens de minister "alle perken te buiten". Halsema vindt deze kritiek terecht. "Er waren teveel mensen aanwezig."

Wereldwijd protest na onrust in VS

De demonstratie volgde op dagenlange protesten in de Verenigde Staten naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij overleed nadat een agent in Minneapolis hem minutenlang met een knie tegen zijn nek op het asfalt drukte.

Het protest was een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet in samenwerking met de groep Black Queer & Trans Resistance NL. In een persbericht schrijven zij dat "institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen een probleem is dat zich ook in Nederland en de rest van Europa voordoet".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie