Binnenland
NOS

'Zorg voor speciale zorg om jongeren uit zware criminaliteit te houden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorg voor speciale zorg om jongeren uit zware criminaliteit te houden'

Jongeren die dreigen af te glijden richting de zware criminaliteit moeten op een andere manier geholpen worden. Zo moet er 24 uur per dag een hulpverlener voor ze klaar staan. Daar pleit Jan Dirk de Jong, lector aanpak jeugdcriminaliteit aan de Hogeschool Leiden, voor.

"Laat jongeren niet afglijden richting zware criminaliteit"

Eerder hulp

De jongeren waarover het gaat kunnen nu terecht bij jongerenwerkers, maar die zijn niet gespecialiseerd in de zorg voor deze specifieke doelgroep. "We zien nu dat de doelgroep in een gat valt tussen het reguliere jongerenwerk en de gespecialiseerde jeugdzorg. Jongerenwerkers doen bijvoorbeeld veel coaching en groepsactiviteiten, maar kunnen niet genoeg tijd en aandacht geven aan de jongeren, iets wat zij wel nodig hebben. Daarnaast komen de jongeren vaak als het te laat is bij de gespecialiseerde jeugdzorg, vaak omdat er dan al van alles mis is gegaan en zij in een gedwongen traject komen te zitten", legt Dirk de Jong uit. "Wij vragen ons af of er niet veel eerder hulp kan komen."

2% groep

Als Dirk de Jong met de jongeren praat vertellen ze vooral heel veel over het belang van degene tot wie ze zich verhouden. "Dat moet iemand zijn die ze kunnen vertrouwen. Ze vertellen ook hoe het misgaat thuis en in hun achtergrond. We noemen deze groep de 2% groep. Die naam is voortgekomen uit een lijstje die wijkagenten in Amsterdam hebben opgesteld. Zij registreerden het aantal criminelen en rekenden uit dat 2% valt onder deze specifieke doelgroep." Daadwerkelijke cijfers over het aantal jongeren in deze specifieke doelgroep is niet bekend, maar verwacht wordt dat het aantal veel hoger ligt.

item jeugdcriminelen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie