Binnenland
WNL

Burgemeester Harlingen vreest Rotterdamse drugspraktijken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Harlingen vreest Rotterdamse drugspraktijken

Voor Harlingen in Friesland werd het deze week duidelijk: ook hier gloort de drugshandel. Een duiker met een groot pakket werd gesignaleerd op beveiligingscamera's. Burgemeester Ina Sjerps vreest Rotterdamse praktijken als de politie en de douane niet verder in actie komen.

Video niet beschikbaar

"Smokkel is hier altijd al geweest. Het hoort zelfs bij de geschiedenis van Harlingen", zegt Sjerps in WNL In de Kantine. Dat komt onder meer door de ligging en de vele havens die Harlingen telt, maar de laatste tijd neemt de criminaliteit toe in de havenplaats. "We hadden al aanwijzingen dat er verkenning werden gedaan in Harlingen. Zo zagen we bewegingen in de omgeving die verdacht waren, maar we hadden er nog geen goed bewijs voor", vertelt de burgemeester.

Totdat woensdag ook nog een waterscooter opdook. Dat was twee dagen nadat de duiker op de camera's was waargenomen. "Het was een soort James Bond waterscooter. Onderwater kun je daar aan hangen met een touw." Toen wist Sjerps genoeg: drugscriminelen zien Harlingen als een potentiële hotspot om drugs binnen te smokkelen.

Overvallen

Ondanks de signalen zegt de burgemeester toch 'overvallen' te zijn door de professionaliteit waarmee de criminelen te werk zijn gegaan. "Ik had drop-offs van andere boten verwacht. Bootjes pikken die dan op, maar zo'n waterscooter is echt wel een ander verhaal. Dat het meteen zo professioneel zou zijn, hadden we niet verwacht."

De burgemeester doet dan ook een dringende oproep aan justitie, politie en de douane: "Vergeet de noordelijke kustregio's niet, want wij willen geen Rotterdam worden." Overigens acht Sjerps zelf die kans vrij klein. "In vergelijking met Rotterdam zijn wij heel erg klein, die schaal van grootte zou hier niet eens passen. Maar een klein drugspakket is ook al veel waard dus alertheid voor de verspreiding van de drugscriminaliteit moet er zeker zijn."

Niets nieuws

Overigens is de verplaatsing van criminele praktijken naar kleinere havens 'niks nieuws'. Al eerder deed onderzoeksbureau Pro Facto onderzoek naar het verschijnsel. Met name de kleiner jachthavens zijn favoriet bij drugscriminelen. Deze havens hebben vaak nog nauwelijks beveiliging. Niko Struiksma Pro Facto zei eerder tegen EenVandaag: "Je kunt in plaatselijke havens nog altijd vrij naar binnen varen en wegvaren. Er is niemand die het ziet. Zo kun je er ongestoord drugs aan wal brengen."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie