Binnenland
KRO-NCRV

Zelfs 18-jarigen vinden GroenLinks plan onverstandig: 'Een vakantie komt het eerst in mij op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfs 18-jarigen vinden GroenLinks plan onverstandig: 'Een vakantie komt het eerst in mij op'

Tienduizend euro op de rekening van alle 18-jarigen. Dat plan lanceert GroenLinks vandaag. Het bedrag mogen zij naar eigen inzicht gebruiken om bijvoorbeeld hun collegegeld te betalen, zich om te scholen of een eigen bedrijf te starten. In Stand.nl kijkt de 18-jarige Bas al verlekkerd uit naar een vakantie 'met gratis geld.' Selfmade miljonair Jan Rijsdijk, die van al z'n miljoenen af wil voor hij sterft, geeft zijn geld liever uit aan mensen die het harder nodig hebben in de samenleving.

Video niet beschikbaar

Het GL-plan geldt als alternatief voor de basisbeurs en kost volgens de linkse oppositiepartij zo’n 2,2 miljard euro per jaar. Het idee is dat miljonairs voor de kosten opdraaien, want die zouden ieder jaar één procent van hun vermogen moeten afdragen voor een ‘solidariteitsbijdrage’.

'Gratis geld'

Bas de Jong is zelf achttien en reageert bij Spraakmakers op de stelling: '10.000 euro voor 18-jarigen is een verstandig idee'. "Ja heerlijk, gratis geld. Het eerste dat in me opkomt is een lekkere vakantie. Al zou ik gaan rondvragen wat slim is om te doen. Ik denk vooral in school stoppen of op een andere manier in de toekomst stoppen." Maar De Jong ontvangt zo'n bedrag liever op een andere manier. "Het is een hele hoop geld, dat kan ook in een hele korte tijd in één keer verdwijnen. Dat maakt het lastig. Ik zou het prettig vinden als het wordt uitgesmeerd over de duur van een studie."

'Je speelt gezinnen van de kaart'

"Nee, een heel slecht idee", zegt ook Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog. "Ik heb sympathie voor de partij, maar niet voor dit idee. Kinderen van achttien zijn nog grotendeels kinderen. En die hersenen volgen een eerste impuls. Als zij de rem er niet opzetten, dan moet de rem van buiten komen." Pont denkt dat zo'n bedrag de verhoudingen binnen een gezin totaal kan verstoren. "Wat denk je dat het doet in de gezinsdynamiek in een bijstandsgezin als het oudste kind 10.000 euro krijgt. Dan is ie meteen de rijkste van het gezin." Ook denkt hij dat de prikkel om te werken wegvalt. "Als je een baantje neemt is je salaris 900 euro per maand, dan 10.000 euro een jaarsalaris. Wie gaat dat nog doen? Je speelt gezinnen totaal van de kaart."

'Het is een verkiezingsstunt'

Selfmade miljonair Jan Rijsdijk vindt het een niet realistisch plan. "Het is een politieke stunt en heeft met de verkiezingen te maken. Het is een verkeerd signaal voor de samenleving. Als ik kijk naar de MKB-bedrijven die zwaar in de problemen zitten, dan had ik meer van GroenLinks meer verwacht. Die 18-jarigen hebben werkgelegenheid nodig. Het wordt vakantie of feestvieren", betoogt Rijsdijk. "Ik heb niets tegen de jeugd, ik zou iedere Nederlander willen oproepen, kijk naar je toekomst."

Om 10.00 uur hadden zo'n 1400 mensen hebben gestemd op de stelling, waarvan 26 mensen van onder de 20 jaar. Zij zijn het allemaal oneens met de stelling. Van alle stemmers is 83 procent het oneens met de stelling '10.000 euro voor 18-jarigen is een verstandig idee'.

Stand.nl: '10.000 euro voor 18-jarigen is een verstandig idee'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie