Naar homepage
Binnenland

Algoritmes zijn op zoek naar jouw ware liefde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Algoritmes zijn op zoek naar jouw ware liefde

Kunnen apps de perfecte liefde voor je vinden? Het gebruiken van datingapps als Tinder en Happn is allang geen taboe meer. Die laatste gaat zelfs een stukje verder: Happn gebruikt kunstmatige intelligentie om jouw ware liefde te vinden.

Marcelino Lopez is psycholoog en schrijft regelmatig over de liefde. Volgens hem is het dating-landschap enorm veranderd sinds de komst van apps als Tinder en Happn. "De eindeloze mogelijkheden en vrijheid doen iets geks met de liefde. Tegenwoordig is er heel veel keus, dus je bent misschien meer dan vroeger op zoek naar de ideale partner die perfect bij je past."

Volgens Lopez is het ook makkelijker geworden om het uit te maken met je geliefde bij de eerste de beste ruzie. "Vroeger was het zo dat de keus voor een partner best wel beperkt was, dus als je ruzie had, loste je je problemen op. Maar als het nu stroef loopt is een nieuwe partner 'one swipe away'."

Ongrijpbare liefde

Happn heeft aangekondigd kunstmatige intelligentie in te zetten om een nóg betere match te vinden. Maar, wat betekent dat in de praktijk? Lopez: "Een algoritme kijkt naar wat voor soort mensen je doorgaans leuk vindt, wat voor taalgebuik je in berichten hanteert en welke plaatsen je bezoekt. Al die data wordt weer gebruikt om te analyseren met wie jij de beste match bent."

Het delen van al deze data: het is nogal wat. Toch denkt Lopez dat veel mensen dit zullen doen. "Als de voordelen groter worden dan de nadelen, dan denk ik dat mensen daar toch gebruik van gaan maken. Het is een soort uitruil." Je krijgt op deze manier wel te maken met partners die érg op jezelf lijken. En hoewel gemeenschappelijke interesses veel gespreksstof opleveren, kunnen dit soort dates wel erg saai verlopen, vindt Lopez. "Een beetje verschil is goed om de vonk te doen overslaan."

Ook is er in Amerika een groot onderzoek uitgevoerd onder studenten om te bepalen in hoeverre er gematcht kon worden op basis van karaktereigenschappen en voorkeuren."Dat is onmogelijk gebleken. Geen enkele match was succesvol. Dat bewijst maar weer: liefde en romantiek zijn te ongrijpbaar."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie