Binnenland
KRO-NCRV

Viroloog Marion Koopmans: ‘Eind april heel voorzichtig een eerste stap’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Marion Koopmans: ‘Eind april heel voorzichtig een eerste stap’

"Eind april is nog aan de vroege kant, maar ik verwacht dat er eerste stappen gezet zullen worden", dat vertelt viroloog Marian Koopmans in het programma 1 op 1. Ze doet ook een beroep op mensen zelf, "die moeten daar ook over nadenken. Hoe gaan we die anderhalve meter samenleving vormgeven?"

Viroloog Marion Koopmans: ‘Eind april heel voorzichtig een eerste stap’

"Heeft u een stip aan de horizon?", vraagt presentator Sven Kockelmann in zijn programma aan viroloog Marion Koopmans, die naast de WHO ook de Europese Commissie adviseert.

Stap voor stap

"We zien een daling van het aantal patiënten dat op de IC’s terecht komt. Je wil dat dat zich doorzet. En er wordt nu heel hard gewerkt aan verschillende scenario’s. Wat heb je bij elkaar nodig om in de volgende fase terecht te komen?"

Eind april zal de deur niet meteen van het slot gaan, verwacht Koopmans. "Maar wellicht kan er dan één activiteit plaatsvinden, en ik weet nog niet eens wat dat dan zou zijn. Het moet echt stap voor stap."

Complexe uitbraak

Ze vervolgt: "Wat je nu ziet is een ongelooflijke solidariteit, mensen houden zich aan de adviezen. Maar als je minder ziet of hoort van het virus, hoe houd je dat dan vast? Dat gaat echt spannend worden."

De viroloog, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam, ziet zich de afgelopen weken in het centrum van de aandacht staan. Politici doen op de wetenschap een beroep voor beleid. En burgers schreeuwen om duidelijkheid.

Koopmans: "Voor een deel kun je varen op bewijs, en voor een deel moet je keuzes maken op basis van onzekerheden. Het is echt een complexe uitbraak, en het zijn dagkoersen."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie