Binnenland

Nasleep van Turkse coup: ‘Mensen willen nu rust en vrijheid’

foto: Özcan Akyol & Gulsah Ercetinfoto: Özcan Akyol & Gulsah Ercetin
  1. Nieuwschevron right
  2. Nasleep van Turkse coup: ‘Mensen willen nu rust en vrijheid’

Op 15 juli verschenen er ineens tanks in het straatbeeld van Turkije. Een poging tot een militaire coup, bleek uren later. “Er was totale chaos en paniek, vooral op het vliegveld’, vertelt NOS-redacteur Gulsah Ercetin in Het Geluid van 2016 op NPO Radio 1.

Gulsah Ercetin, Özcan Akyol en Munire Manisa gaan terug naar het moment dat de coup gepleegd werd:

Soldaten nemen posities in op de bruggen over de Bosporus in Istanbul en blokkeren het drukke verkeer. Al gauw wordt de situatie steeds grimmiger. President Erdogan doet een oproep aan de bevolking om de straat op te gaan. Daar wordt massaal gehoor aan gegeven. “Ook in Nederland liepen de pleinen vol met Turkse Nederlanders”, vertelt Özcan Akyol. Hij zit tijdens de nacht van de coup thuis op de bank. “In eerste instantie dacht ik dat de coupplegers een kans hadden, maar door de boodschap van Erdogan is een staatsgreep afgewend.”

Totale chaos

Een dag later werd de schaal van de mislukte couppoging goed duidelijk. Het aantal doden door de chaos tijdens die nacht liep op tot boven de 200. “De ernst van de situatie werd toen pas goed zichtbaar. Iedereen was vooral bang voor aanslagen”, zegt NOS-redacteur Gulsah Ercetin. Volgens haar is het wantrouwen jegens elkaar sinds de coup fors toegenomen. “Steeds minder toeristen komen naar Turkije omdat ze zich niet veilig voelen. Het land is echt getraumatiseerd. De mensen willen nu gewoon rust en vrijheid.”

Grote schoonmaak

Ondertussen is President Erdogan nog steeds bezig met een grote schoonmaak. Duizenden rechters, journalisten, militairen en burgers zitten vast vanwege vermeende betrokkenheid bij de coup. “Het leven gaat door, maar de mensen zijn angstiger dan voorheen. Dat komt ook door de ruim twintig aanslagen die in Turkije zijn gepleegd”, zegt Ercetin.

Ster advertentie
Ster advertentie