Binnenland
NTRPowNed

Poelenburg, Zaandam: de krachtwijk, prachtwijk of achterstandswijk wordt hard getroffen door de coronacrisis

  1. Nieuwschevron right
  2. Poelenburg, Zaandam: de krachtwijk, prachtwijk of achterstandswijk wordt hard getroffen door de coronacrisis

Poelenburg is een krachtwijk, prachtwijk of achterstandswijk, het is maar hoe je het noemt. In ieder geval is ook hier de coronacrisis hard aangekomen; de inkomsten van de bewoners die toch al te kampen hebben met een slechte sociaaleconomische positie, zijn teruggelopen. 5 Dagen is neergestreken in Zaandam, in de wijk Poelenburg en gaat in gesprek met de bewoners.


De crisis is voelbaar in het onderwijs

Ook in het basisonderwijs voelt men de crisis. Deze week starten de scholen weer op en 5 Dagen zoomt in op basisschool Kleurenpracht. Maandag vertellen twee leerlingen van groep 8, Shadi en Khuloud, samen met hun juf Nienke over school, en over hoe het was om zo lang thuis te zitten.

Ondertussen is verslaggever Joris Kreugel een wijk verderop mensen aan het interviewen. Er komen op ‘het Eiland’ in Zaandam namelijk twee gigantische woontorens en daar is veel verzet tegen. Volgens de buurt trekken de sociale huurwoningen in deze woontorens niet de goede mensen aan, om over de aanstaande parkeerproblemen nog maar te zwijgen.

Video niet beschikbaar

5 Dagen Helpt

Aan het einde van het programma starten we samen met Lammie Tuinhof de actie 5 Dagen Helpt op: we adopteren Prakkie Over 075, een stichting die houdbare levensmiddelen verzamelt voor lokale mensen die net niet in aanmerking komen voor de Voedselbank. Samen met de luisteraars gaan we op zoek naar een goede opslagruimte.

Een brug tussen ouders en school

Dinsdag schuift Isil Gökse aan in de bus, zij is brugfunctionaris op basisschool Kleurenpracht. Zij slaat als het ware een brug tussen ouders en school, en fungeert soms als vertrouwenspersoon. Isil komt zelf uit Poelenburg en zou, vertelt ze, in haar jeugd baat gehad hebben bij een brugfunctionaris; ze begrijpt wat er leeft.

Ze wordt herkend op het schoolplein, de ouders spreken haar aan: "Mijn rol is dat ik toegankelijk en bereikbaar ben. Ouders op het plein met rode ogen, daar loop ik naar toe en dan vraag ik: ‘Wat is er aan de hand? Kan ik iets voor je betekenen?’ Mensen vertrouwen me, ook over hun financiën."

Een stukje verderop spreek verslaggever Joris Kreugel met twee stellen die allebei dolgraag een nieuwe sociale huurwoning willen hebben, ze staan al jaren op de wachtlijst.

Verkeerde keuzes in woningbouw

Twee kinderen in de bus, Hasret en Can, broer en zus en leerlingen van Kleurenpracht, praten samen met hun vader Metin over thuisonderwijs en hoe fijn het is dat school nu weer is begonnen. Het gezin had maar één laptop en vader Metin moest echt bijspijkeren om de lesstof over te kunnen brengen.

Verslaggever Joris Kreugel spreekt met de Zaandamse oud-wethouder Piet Keizer die nu ziet dat hij vroeger qua woningbouw verkeerde keuzes heeft gemaakt. Hij waarschuwt voor monocultuur in nieuwe wijken, iets dat hij ook ziet gebeuren met de twee nieuwe woontorens op het Eiland.

In 5 Dagen Helpt het verdrietige verhaal van Bella die ooit een bloeiende lingeriezaak had, maar financieel aan de grond kwam te zitten. Nu krijgt ze elke maand een tas vol houdbare levensmiddelen van de stichting Prakkie Over 75.

Video niet beschikbaar

'Bij de kleuters zijn de achterstanden gigantisch'

'Kleuterjuf’ Claudia Koomen heeft de jongste leerlingen van Kleurenpracht in Zaandam onder haar hoede. Als het over leerachterstand gaat, gaat het vaak over oudere leerlingen, maar zij houdt een pleidooi voor de kleintjes. Juist bij de kleuters zijn de achterstanden namelijk gigantisch. "In het beste geval zie je dat de kleuters na zo’n lockdown stil zijn blijven staan, vaak zijn ze achteruitgegaan."

Joris Kreugel praat in zijn hoofdpijndossier met Rochdale over hoe zij met de kritiek van bewoners uit de buurt Het Eiland zijn omgegaan. Die bewoners voelen zich niet gehoord en slecht geïnformeerd over de komst van twee woontorens met sociale huurwoningen.

Kansenongelijkheid

De ontknoping van een week 5 Dagen in Zaandam: schooldirecteur Petra Glandorff van basisschool Kleurenpracht in Poelenburg sluit de week af en bespreekt lief en leed van ‘haar’ school, een confronterend verhaal over kansengelijkheid en perspectief in het basisonderwijs.

Verslaggever Joris Kreugel krijgt de wethouder Songül Mutluer te spreken die probeert de twee nieuwe woontorens op het Eiland in Zaandam - een project waar veel weerstand tegen is - erdoor te loodsen.

Stichting Prakkie Over 075 krijgt eindelijk de opslagruimte waar ze zo op zitten te wachten. Woningbouwvereniging Rochdale biedt uitkomst.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie