Binnenland
AVROTROS

Feit of Fictie: Kan fysiek straffen kwaad in de opvoeding?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: Kan fysiek straffen kwaad in de opvoeding?

Unicef bracht vandaag naar buiten dat driekwart van de twee- tot vierjarigen in de wereld thuis te maken krijgt met geestelijke mishandeling en fysieke straffen. De schade die dat bij kinderen veroorzaakt, wordt 'verontrustend' genoemd door het hoofd van de kinderbescherming Cornelius Williams van Unicef. Martijn Rosdorff checkt in Radio EenVandaag of een corrigerende tik, die ook onder de fysieke straffen valt, schadelijk is.

De maatschappelijke discussie over de corrigerende (ook wel pedagogische) tik laait regelmatig op. Ook al is deze sinds 2007 bij wet verboden. “Kinderen van twee tot vier sla je natuurlijk niet,” zegt pedagoog Bas Levering. “Maar met een corrigerende tik hoeft onder bepaalde voorwaarden niet veel mis te zijn.”

Schrikken

Volgens Levering kan een corrigerende tik bij jonge kinderen nuttig zijn. “Daar valt nog niet mee te praten, dus dan heeft het weinig zin om bij de kassa in de supermarkt door de hurken te gaan en even te gaan overleggen.” Het gaat er dus ook niet om dat je kinderen pijn doet. “Dat ze er even van schrikken, en daarmee tot de orde worden geroepen: daar is niets mee mis.”

Strikte voorwaarden

Levering haalt het onderzoek van de Amerikaanse onderzoekster Diana Baumrind aan, die de schadelijke effecten van fysieke straffen bij kinderen onderzocht. “Zij kwam er achter dat als het onder strikte voorwaarden gebeurt, dat het dan helemaal niet zoveel problemen oplevert.” Onder die voorwaarden vallen bijvoorbeeld: “Nooit in het gezicht, nooit met een middel, en eigenlijk altijd alleen maar om ongewenst gedrag te onderbreken.” Levering voegt toe dat het ook boven de leeftijd van zeven, acht jaar, niet meer dient te gebeuren. Dan zijn kinderen oud genoeg om het met woorden op te lossen.

Buiten de strikte voorwaarden om is een corrigerende tik schadelijk. Dat zit ‘m volgens Levering vooral in de emotionele gevolgen van een fysieke straf: “Lichamelijke pijn kun je je nooit écht herinneren. Wat schadelijk is, is de geestelijke vernedering."

Pedagoog Bas Levering over schade door corrigerende tik

In de rubriek Feit of Fictie checkt Martijn Rosdorff dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie