Binnenland

17 staten klagen Trump aan om zijn klimaatplannen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 17 staten klagen Trump aan om zijn klimaatplannen

Na de beroemde klimaatrechtszaak van stichting Urgenda tegen de Nederlandse regering komt er ook een soortgelijke zaak tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Zeventien staten zijn het niet eens met het decreet waarmee hij vorige maand een streep zette door de klimaatplannen van zijn voorganger Obama, het zogenoemde Obama's Clean Power Plan. Volgens de staten is de regering wettelijk verplicht om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Urgenda directeur Marjan Minnesma deelt in Vroege Vogels haar ervaringen met klimaatrechtszaken tegen de overheid.

Minnesma was de eerste ter wereld die met stichting Urgenda een klimaatrechtszaak aanspande tegen een overheid. In Amerikaanse rechtszaken wordt deze rechtszaak nu ook als voorbeeld aangedragen.

Klimaatzaak tegen Trump

17 staten

In totaal hebben zeventien staten zich aangesloten bij de rechtszaak, waaronder New York, Californië, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington, Washington DC en een aantal kleinere districten. Naast de staten hebben ook milieugroeperingen aangekondigd de herroeping te zullen gaan aanvechten.

Nederlandse klimaatrechtszaak

Marjan Minnesma is opgeleid als bedrijfskundige, jurist en filosoof . Nu is ze het boegbeeld van de stichting Urgenda en streeft zij naar een volledige energietransitie binnen 15 jaar. In 2015 spande zij met Urgenda een proces aan tegen de Nederlandse staat, met als doel een strenger klimaatbeleid. Ze won de zaak en de rechtbank in Den Haag bepaalde dat de Nederlandse overheid ervoor moet zorgen dat in ons land de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 met zeker 25 procent is teruggedrongen ten opzichte van het jaar 1990. Op dit moment loopt er nog een hoger beroep van de staat tegen de uitspraak.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie