Binnenland
EO

Ratten bestrijden? Je moet ze omarmen, vindt deze wethouder

foto: Pexels/Freestock
  1. Nieuwschevron right
  2. Ratten bestrijden? Je moet ze omarmen, vindt deze wethouder

Het bestuur van Parijs wil stoppen met het bestrijden van ratten. In plaats daarvan probeert de stad ze te omarmen. Een verstandige koers, zegt de Amersfoortse wethouder Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) in Dit is de Dag: "Ratten bestrijden heeft gewoon geen zin."

De rat niet bestrijden maar omarmen?

Video niet beschikbaar

Ook Van Lammeren wil in harmonie leven met de rat en zet vooral in op het weghalen van voedingsbronnen voor de knaagdieren. "Zolang er voedsel is, zal de populatie blijven bestaan", stelt hij. "Ze komen af op voedsel en zwerfvuil, net als meeuwen. Als je dat niet opruimt, heeft het vermoorden van dieren gewoon niet zoveel zin."

Ratten doden door ze in rattenvallen te lokken helpt niet, vindt de Partij voor de Dieren-politicus: "De eerste trapt daarin, maar de volgende niet. Ratten zijn ontzettend slimme dieren." Ook gif gebruiken ("waardoor ratten een pijnlijke, langzame dood sterven") helpt niet op lange termijn, want de populatie komt gewoon weer terug. "De basis moet goed zijn", aldus de wethouder.

In harmonie leven met ratten: kan dat? (15 juni 2023) - Dit is de Dag

'Ratten zijn gevaarlijk'

Rattenverdelger Patrick Kramer gelooft niet zo in de aanpak van Parijs en Amersfoort: "Het is lastig om iedereen die bijdraagt aan de toename van de rattenpopulatie in die richting te duwen", denkt hij. Een deel van de inwoners zal keurig haar rommel opruimen, maar krijg maar eens iedereen (inclusief horeca) zo ver. Hij vindt daarom dat je ratten wel degelijk moet bestrijden: "Het zijn gevaarlijke dieren, ze brengen ziektes met zich mee."

Van Lammeren is van plan om bij nieuwbouw ook rattenexperts mee te nemen in het proces, om te zorgen dat huizen niet makkelijk begaanbaar worden voor de dieren. Ook dat is lastig, stelt Kramer: "Ratten komen door kruipruimtes de woningen in, ze lopen door de spouwmuren en het plafond, daar kun je maar beperkte bouwkundige maatregelen tegen nemen."

Overigens is Kramer het wel met Van Lammeren eens dat het netjes houden van de omgeving – 'habitatmanagement' zoals hij dat noemt – een belangrijke eerste stap is. "Ook dat is een vorm van bestrijden."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie