Binnenland
KRO-NCRV

'Dit is niet alleen het einde van de garnalenvisserij, maar van de totale visserij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dit is niet alleen het einde van de garnalenvisserij, maar van de totale visserij'

Zeer verontrustend, zo omschrijft Harlinger garnalenvisser Corrie Nagel de plannen van de EU voor strengere regels. Netten die over de zeebodem slepen, worden vanaf 2024 verboden in Natura 2000-gebieden. Daarnaast moet de uitstoot van schepen die daar varen omlaag. Nederland verzet zich hiertegen. "Ik ben 58 jaar, als het zo doorgaat, haal ik m'n pensioen niet", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het probleem overstijgt de grenzen, benadrukt hij: alle landen met water hebben ermee te maken. "Dit betekent niet alleen het einde van de garnalenvisserij, maar van de totale visserij in Nederland en meer EU-landen."

Wat doe ik verkeerd?

Nagel hekelt vooral de onduidelijkheid. "Ik hoor al 30 jaar: u doet het verkeerd. Maar als ik de simpele vraag stel wat ik verkeerd doe, krijg ik geen antwoord." Hij is van goed wil en heeft al heel veel investeringen gedaan - voor niets overigens. "We willen minder brandstof, minder bodemcontact, selectiever vissen. Innovatie die ze willen, ligt bij mij achter de schuur te verrotten." Hij doelt op pulsvissen, een techniek met stroomstootjes. Hier is een verbod op gekomen. "100 duizend euro is weg."

Daar komt nog bij dat hij geen geld kan lenen voor een schone motor, iets dat in het najaar gebeurd moet zijn. De bestaande natuurwetvergunning liep eind vorig jaar af en nu zegt de bank: wacht eerst daar maar even op.

Valse hoop

Zo'n verhaal 'snijdt door je ziel', erkent Tweede Kamerlid voor D66 Tjeerd de Groot. Maar 'valse hoop bieden' vindt hij ook 'niet eerlijk'. Het einde van de sector is wat hem betreft in zicht. "De natuurtoestand van de Waddenzee gaat ieder jaar achteruit. Dat komt mede door bodemberoerende visserij."

Volgens hem is het uiteindelijk ook in het belang van de visserijsector zelf. "De Waddenzee is niet alleen een heel mooi natuurgebied, het is ook de kraamkamer van de zee."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie