Binnenland
EO

Geen straf voor besmeurders Meisje met de parel: 'Onbegrijpelijk!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen straf voor besmeurders Meisje met de parel: 'Onbegrijpelijk!'

De Extinction Rebellion-activisten die vorig jaar de glasplaat voor het schilderij Meisje met de parel besmeurden, krijgen geen straf. Ze zaten al drie weken in voorarrest en dat is genoeg, oordeelde de rechter vandaag. Kunstenares Iris Frederix snapt er niks van: "Ze hebben goede intenties, maar dit moet je hard afstraffen!", zegt ze in Dit is de Dag.

Milieuactivisten die 'Meisje met de parel' besmeurden gaan vrijuit: terecht, of onzin? (11 maart 2024) - Dit is de Dag

Frederix, die naast kunstenares ook groot liefhebber is, is erg boos om de actie. "Je verpest het voor iedereen! Alle kunst wordt achter glas gedaan. Dan wordt kunst heel onaantrekkelijk om naar te kijken", vindt ze. Ze snapt de intenties van de activisten, benadrukt ze: "Ik voel ook pijn als ik een regenwoud zie verdwijnen." De manier waarop is ze echter groot tegenstander van: "Ze willen zich inzetten voor het milieu, maar om dat te doen, vernielen ze iets of ze dreigen iets te vernielen. Deze actie is niet vreedzaam", vindt ze.

Vreedzaam of niet?

Over die kwalificatie, vreedzaam, zijn de meningen verdeeld. De advocaat van de verdachten, Willem Jebbink vond de actie wél vreedzaam. Hij was niet bedoeld om gewelddadig te zijn, benadrukt hij. "Dit was een kwestie van aandacht trekken. Dat is een heel belangrijk onderdeel van demonstreren. Je moet zorgen dat je de media haalt, zodat je punt het grote publiek bereikt. Dit is gewoon een heel edgy manier daarvan."

Hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer is het oneens met Jebbink. Hij vindt dat er wél geweld werd gebruikt. Hij snapt daarom niet waarom de rechter toch geen straf oplegde. "Het is niet ingrijpend geweld, maar het is wel geweld. Je kunt dat niet ontkennen. De lijst en de achterliggende plaat zijn beschadigd geraakt en je weet nooit helemaal zeker of het schilderij niet beschadigd zou raken. Het signaal dat de rechter hier had moeten afgeven is, vind ik: dat moet je niet doen", vindt hij.

Gevangenisstraf

In eerste instantie werden de activisten dus wél hard gestraft. De politierechter verordonneerde ze de cel in. Onbegrijpelijk, vond Jebbink: "Als je als democratische rechtstaat vanuit het demonstratierecht zegt dat mensen moeten deelnemen aan het publieke debat, dan moet je niet mensen afschrikken met straffen", vindt hij.

Brouwer is juist bang dat het niet straffen er nu voor gaat zorgen dat mensen vaker kunst gaan besmeuren. "Het lijkt me heel goed om demonstranten een signaal af te geven: je mag demonstreren, maar je moet het wel doen binnen de grenzen van de wet."

Toch moeten we niet vergeten dat de demonstranten al drie weken vast hebben gezeten, wat volgens Brouwer behoorlijk lang is. Hier gaat zeker een waarschuwing vanuit: "Denk eraan, demonstranten, als je dit doet: je kunt in voorlopige hechtenis worden genomen. Deze activisten hebben drie weken in voorarrest gezeten, dat is echt niet niks. Daarnaast kunnen ze ook nog eens door het museum worden aangeklaagd voor de schade."

Frederix vindt ondertussen dat we de activisten eigenlijk geen aandacht moeten geven, omdat dat kopieergedrag veroorzaakt: "We moeten ze eigenlijk gewoon negeren en er niks over posten op internet. Ze moeten echt wat anders verzinnen."

Geen straf voor klimaatactivisten die Meisje met de parel beschadigden: terecht of onrechtvaardig?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie