Binnenland
NOS

'Geen kerstmuts te zien', winkeliers Jakarta bang voor acties radicale moslims

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geen kerstmuts te zien', winkeliers Jakarta bang voor acties radicale moslims

In Indonesië werken kerstmutsen en andere kerstattributen als een rode lap op een stier voor radicale moslims van de FPI-beweging. Vorig jaar trokken groepen FPI'ers langs winkelcentra en dwongen het personeel om kerstversiering te verwijderen. Ook dit jaar wordt gevreesd voor acties van de FPI.

"Ik dacht, ik ga maar eens even kijken in een winkelcentrum", zegt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "En inderdaad, helemaal niemand loopt met een kerstmuts op het hoofd. De afgelopen jaren was dat wel zo, maar winkeliers leggen zich neer bij de intimidatie van de FPI en riskeren geen 'razzia'."

Vorig jaar werden de groepen FPI'ers in een aantal gevallen bijgestaan door de politie. Dit jaar hebben de politiechef en de minister van Veiligheid al gezegd dat ze de acties niet toe zullen staan. "Maar dat zeiden ze vorig jaar ook", zegt Maas. "De FPI heeft al gezegd dat ze dit jaar gewoon weer hetzelfde gaan doen. Ze zeggen dat als ze horen dat ergens een kerstmuts is, ze er dan op af gaan."

Vrees voor acties tegen kerstartikelen in Indonesië

150.000 agenten

De Indonesiërs hebben zich neergelegd bij de situatie, ziet Maas. "Het aantal mensen dat echt kritiek heeft op de situatie is op één hand te tellen."

De regering heeft 150.000 agenten en militairen paraat staan om komende week kerken en andere kerstvieringen te beschermen. Volgens een politiecommissaris zijn er geen directe aanwijzingen voor een aanslag, maar blijft de kans op een aanslag tijdens kerst altijd groot.

Ster advertentie
Ster advertentie