Binnenland
'Steeds meer jongeren krijgen burn-out door hoge eisen aan zichzelf'
- Nieuws
- 'Steeds meer jongeren krijgen burn-out door hoge eisen aan zichzelf'
Jongeren krijgen steeds vaker last van een burn-out door de hoge eisen die ze aan zichzelf stellen. Dat zei hoogleraar Jaap Koelewijn in WNL Op Zaterdag. "Nederlanders werken weinig uren, maar de uren die ze maken, werken ze heel hard", zegt Koelewijn. "Dat betekent dat in het onderwijs en de zorg veel sprake is van burn-outs. Dat kost ons een heleboel capaciteit."
Stand van Nederland
Koelewijn ziet een aantal factoren die ertoe leiden dat werknemers een overspannen raken. "Dat ligt onder andere aan hoge eisen van werknemers. Maar ik zie ook een ontwikkeling in de samenleving dat mensen hele hoge eisen stellen aan zichzelf."
Een onrealistisch eisenpakket
"Ik zie bij de studenten die ik begeleid dat ze aan heel veel eisen moeten voldoen. Ze moeten een goed sociaal leven hebben, een leuk gezinsleven, mooie opleidingen, een glanzend LinkedIn-profiel en een nog mooier Facebookprofiel." Volgens Koelewijn is dat eisenpakket niet realistisch. “Dat hou je allemaal niet vol. Niet alles kan perfect zijn. Altijd maar willen werken is heel bedreigend voor het welbevinden van mensen.”
Niet alles kan perfect zijn. Altijd maar willen werken is heel bedreigend voor het welbevinden van mensen
Werkstress-gerelateerd ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland jaarlijks 1,8 miljard euro. “Dat is veel geld”, zegt Koelewijn. “We zorgen tegenwoordig dat mensen niet meer van bouwsteigers afvallen en dat vrachtauto’s steeds veiliger zijn. Maar voor mensen die heel nuttig werk doen in de zorg en het onderwijs wordt te weinig aan preventie gedaan"
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
SpraakmakersKRO-NCRV
Meer geld naar Defensie om 'afschrikwekkend' over te komen? 'Europa is onveiliger geworden'SpraakmakersKRO-NCRV
Grote ongelijkheid inkomenssteun per gemeente: 'Stop met die bijstandsbingo'NOS Radio 1 JournaalNOS
Nederlands Forensisch Instituut verzamelt inktsporen in de strijd tegen plofkrakenNOS Radio 1 JournaalNOS
Waarom zijn er verschillen tussen gemeenten in de hoogte van toeslagen?