Binnenland
NOS

Supermarkten stimuleren gezonde koop te weinig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Supermarkten stimuleren gezonde koop te weinig

Supermarkten doen te weinig om hun klanten gezonde producten te laten kopen. De Hartstichting, het Diabetes Fonds, de Nierstichting en de Maag Lever Darm Stichting concluderen dat na onderzoek bij 8 supermarktketens. Dirk scoorde het best, Albert Heijn deed het 't slechtst.

"Het grootste deel van het aanbod in de folders is voor ongezond eten. Daarnaast hebben zeven van de acht grote supermarkten ongezonde impulsinkopen bij de kassa liggen", vertelt woordvoerder Caroline Martens namens de gezondheidsfondsen in het NOS Radio 1 Journaal.

"Er is bij ons onderzoek gekeken naar de winkelinrichting, de folders en er is ook gekeken naar de kassa's. Die keuzes zijn niet in overeenstemming met de schijf van vijf. Wat de Dirk bijvoorbeeld goed doet is dat zij geen impulsaankopen hebben bij de kassa's."

Geen enkele supermarkt maakt werk van afspraken

Supermarkten zeggen dat ze de keus voor gezonde voeding makkelijker willen maken, maar geen enkele supermarkt maakt er echt werk van. Dat concluderen vier gezondheidsfondsen die onderzoek lieten doen naar het aanbod van gezond voedsel in supermarkten.

Zo'n 70 procent van ons dagelijks voedsel komt uit een supermarkt. Supermarkten hebben daarmee een grote invloed op ons voedingspatroon. "We zien wel dat iedere supermarkt iets goed doet, maar er zijn absoluut verbeteringen mogelijk."

De supermarkten hadden eerder wel afgesproken dat zij meer gezonde keuzes zouden aanprijzen. Toch blijkt daar te weinig van terecht gekomen. De gezondheidsorganisaties zien graag dat de afspraken worden nageleefd. "Het is vaak onduidelijk welke stappen ze hebben gezet. We willen daarom het gesprek aangaan met de politiek en de staatssecretaris om te vragen wat hier aan gedaan gaat worden."

RJN Supermarkten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie