Binnenland
NOS

Arbeidsmarkt: 'ouderen zijn juist flexibeler dan jongeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arbeidsmarkt: 'ouderen zijn juist flexibeler dan jongeren'

Wie al wat jaren op de teller heeft en zonder baan komt te zitten, komt moeilijk aan nieuw werk. Meer dan de helft van de langdurig werklozen is ouder dan 45 jaar. De groeiende economie helpt wel iets, maar niet voldoende, en daarom start de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) een speciale vacaturesite.

"Zeker de groep die aan het begin van de crisis werkloos raakte, komt maar moeilijk aan een baan", zegt algemeen directeur Liane den Haan in het NOS Radio 1 Journaal. "Er kleeft een stigma aan oudere werknemers: ze zijn duur, niet productief, altijd ziek. Maar dat klopt allemaal niet."

Nieuwe vacaturebank voor ouderen

John de Wolf

ANBO krijgt steeds vaker vragen van werkgevers die willen weten waar ze oudere werknemers kunnen vinden. "Daarom lanceren wij nu de vacaturesite voor 45-plussers. Zeker sinds John de Wolf campagne voor ons voert, tonen bedrijven meer interesse in ouderen op de arbeidsmarkt."

De ouderenbond trekt bij het beheren van de site op met uitzendbureau Ervaren Jaren, dat zich richt op oudere werkzoekenden. "Je mag in Nederland natuurlijk niet discrimineren, dus op de vacatures op deze nieuwe site mogen ook jongeren reageren", zegt directeur Jan-Dick Verheul. "Het gaat erom dat de bedrijven die hun vacatures plaatsen, open staan voor oudere werknemers."

Volgens Verheul is dat al winst. "Wij krijgen vaak werkzoekenden binnen die ouder zijn en nooit worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Op basis van hun leeftijd zijn ze al kansloos. Nu kunnen ze solliciteren op vacatures van bedrijven die ouderen niet bij voorbaat uitsluiten. En werkgevers komen zo ook makkelijker in contact met oudere werkzoekenden, want dat blijkt lang niet altijd eenvoudig."

Ster advertentie
Ster advertentie