Binnenland
NOS

Noodlijn voor mkb'ers: 'Een luisterend oor lucht op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodlijn voor mkb'ers: 'Een luisterend oor lucht op'

De druk op ondernemers neemt toe. Ondernemersorganisaties ontvangen talloze mails en telefoontjes van ondernemers die kampen met fysieke en mentale klachten.

Een hulplijn voor het midden- en kleinbedrijf moet hen helpen om in ieder geval hun hart te luchten, zeggen Ondernemend Nederland (ON) en het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (INK). Vanaf vandaag zitten daarvoor vijf dagen per week twintig vrijwilligers klaar voor een praatje. Volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederlandis is zo'n hulplijn echt noodzakelijk: "De crisis is nog volop bezig, de vooruitzichten zijn nog steeds somber. En als ondernemers weer open gaan, zullen zij zich ook afvragen of ze dat nog wel kunnen. Velen hebben schulden opgebouwd. Wij verwachten nog een lange nasleep", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Mensen met doorgaans gezonde mentale staat

De klachten die hij tegenkomt variëren van somberheid tot fysieke klachten en het niet weten hoe zakelijke worstelingen met het gezin kunnen worden besproken.

De telefonische hulplijn is voor mensen met een doorgaans gezonde mentale staat. De lijn is niet bedoeld voor juridische of praktische ondersteuning en als er psychische problemen zijn wordt doorverwezen naar de huisarts of de zelfmoordpreventielijn 113.

Nasleep

De organisatie verwacht aanvankelijk tientallen telefoontjes per dag te beantwoorden en denkt in ieder geval de rest van dit jaar bereikbaar te zijn. "En als het moet, kunnen we ook opschalen", zegt Hans Biesheuvel. "Alles wordt gedaan door vrijwilligers; vaak zelf ondernemers die goed aanvoelen wat er nodig is."

De schade is niet zomaar ingehaald, denken de initiatiefnemers van de hulplijn. Zij verwachten er daarom ook na de lockdown mee door te gaan.

Tips van de hulplijn voor ondernemers in nood

- Zorg dat je zaken op orde zijn: "Zorg dat je administratie picobello is en dat alles klaar staat om weer te starten als dat kan. Dan kan je het loslaten."

- Lucht je hart bij iemand bij wie je je veilig voelt: "Zoek iemand die niet te dicht staat bij je situatie. Huisgenoten zijn lastig, net als ondernemers in dezelfde branche: zij zitten vaak in dezelfde malaise. Zoek iemand die luistert, zijn mond houdt en van wie je weet dat diegene snapt in welke situatie je verkeert. Iemand met empathie."

- Maak een stappenplan: "Dit gaat erg om discipline opbrengen: op een gegeven moment zijn alle series wel bekeken en is je winkel schoon. Om je nuttig te voelen zul je moeten opstaan om een plannetje te maken waarbij je ritme en structuur in je dagen creëert. Dat kan betekenen iets doen voor je onderneming, maar hoeft niet zo te zijn."

Ondernemer Harm zocht hulp

Ondernemer Harm Nienhuis uit Mildwolde in Groningen had begin dit jaar hulp nodig. Hij zag even geen uitweg meer en belde zelfs met 113, zelfmoordpreventie. Want hij wilde zijn omgeving niet lastigvallen met zijn zorgen. Verslaggever Jeroen Schutijser zocht hem op:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie