Binnenland
KRO-NCRV

FNV: 'Te warm? Leg je werk neer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: 'Te warm? Leg je werk neer'

Nederland gaat gebukt onder de hitte, soms zo zeer dat werken lastig wordt. Politie-agenten klagen bijvoorbeeld dat ze ook op het strand gewoon hun warme uniform moeten blijven dragen. En hoe moet het in werkruimtes zonder airco of bij buitenwerk?

Video niet beschikbaar

Kitty Jong van de FNV is duidelijk. Haar vakbond heeft een 'werkklimaat-app' ontwikkeld. Daarin kunnen werknemers zelf factoren invullen als de temperatuur en de luchtvochtigheid – apparaatjes waarmee je die kunt meten zijn eenvoudig bij de bouwmarkt te krijgen, zegt Jong. Wanneer de app vervolgens rood uitslaat, dan is werken onveilig. Jong: "Dan leg je gewoon je werk neer."

Maatwerk

Ze weet dat niet iedereen dat zo maar kan doen, daarom is ze ook vóór duidelijke afspraken in een CAO of met landelijke regels.

De organisatie van werkgevers, VNO-NCW, vindt dat niet zo nodig. Die benadrukt dat het ook in het belang van werkgevers is dat werknemers in goede omstandigheden werken en denkt dat reageren op de hitte vooral maatwerk is.

Airco

Ook Robert-Jan Steegman heeft geen behoefte aan meer regels. Hij is werkgever en heeft een groot magazijn. Mét airco, dus bij dit weer komen mensen juist graag werken.

De werknemers van Karel van Remunt van Groen Xtra, werken buiten in het groen. Voor hen is het dus lastiger om een airco op te hangen. Hij stuurt vandaag zijn mensen om twaalf uur naar huis. Als het warm is - bijvoorbeeld tussen de 25 en de 30 graden - gaan teamleiders en werknemers normaal gesproken met elkaar in overleg. Ze gaan dan bijvoorbeeld aan de slag volgens een tropenrooster en beginnen eerder.

Dat het écht te warm is om te werken, komt bijna niet voor aldus Van Remunt. Vorig jaar betrof het twee dagen en dit jaar misschien drie. Maar als dit in de toekomst vaker gaat gebeuren, dan is het volgens hem wel goed om daar nu vast dingen over af te spreken. "Want het werk moet wel gedaan worden."

Verlengsnoer

Soms werken arbo-regels ook juist goede arbeidsomstandigheden tégen, merkt Marianne Zijp. Haar zoon werkt in de keuken van een pannenkoekenrestaurant, waar het door de pannen en de afwasmachine nóg warmer is. Ze vroeg hem waarom er dan in die keuken geen ventilator was. Wat bleek? Dat mag niet volgens de arboregels, want er mag voor de veiligheid geen verlengsnoer in de keuken.

Stand.nl: De hitte vraagt om duidelijke regels over arbeidsomstandigheden

Ster advertentie
Ster advertentie