Binnenland

Directeur waterbedrijf Annette Ottolini pleit voor 'watertransitie': 'We hebben ons land op waterafvoer ingesteld'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur waterbedrijf Annette Ottolini pleit voor 'watertransitie': 'We hebben ons land op waterafvoer ingesteld'

Door toenemende droogte en waterschaarste wordt drinkwater steeds duurder. Hoeveel is nog moeilijk te zeggen, maar volgens Annette Ottolini, directeur van waterbedrijf Evides, is een stijging tussen de 5 en 10 procent wel plausibel, zegt ze bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Met haar bedrijf onttrekt ze met name water uit de Maas. Vooral bij collega's die veel water uit de grond halen, in het oosten, Noord-Brabant en Limburg, merkt ze veel zorgen rondom de waterschaarste.

Vasthouden van water

Volgens Ottolini is het daarom zaak om water beter vast te houden. "Er valt 25 procent meer regen dan honderd jaar geleden, alleen hebben we ons land zo ingesteld om juist veel water af te voeren. "We zijn dus eigenlijk te efficiënt," merkt cabaretier Sjaak Bral op. Een terechte constatering, volgens Ottolini.

Ze pleit voor een watertransitie, vergelijkbaar met de inmiddels welbekende energietransitie. "We hebben een brief gestuurd naar het kabinet waarin we oproepen tot het beter vasthouden van water, zodat we tijden van droogte kunnen doorkomen."

Hoe kan dat worden bewerkstelligd? "We moeten daarbij onder meer denken aan beken in een hoger tempo kanaliseren, en bekkens en andere plekken creëren, waar water kan worden opgevangen."

WNL In de Kantine

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie