Binnenland
KRO-NCRV

Drugskartel-kenner over reeks aanslagen: 'Niemand is veilig'

  1. Nieuwschevron right
  2. Drugskartel-kenner over reeks aanslagen: 'Niemand is veilig'

Onderzoeker, schrijver en oorlogsfotograaf Teun Voeten waarschuwt Nederland al jaren dat het tot een narcostaat is verworden. Voeten heeft onder ander jaren onderzoek gedaan naar drugscriminaliteit in Mexico, maar ook in Antwerpen en zijn geboortegrond Brabant. "Er is in Nederland een enorme dreiging van ondergronds geweld", zegt Voeten tegen Joris Linssen in 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Teun Voeten heeft de afgelopen dertig jaar veel oorlogsgebieden en landen met excessief geweld bezocht dat veroorzaakt is door de handel in drugs. Voeten wil Nederland nogmaals waarschuwen, ook na de aanslag op Peter R. de Vries. Deze actie is volgens hem een signaal van de drugsmaffia die hiermee te kennen wil geven dat niemand veilig is.

“Nederlanders hebben een enorm superioriteitsbesef wat betreft de nationale drugswetten en dat de wereld een voorbeeld aan ons moet nemen. Wij denken ook dat wij als poldermensen dit soort heftige drugskartelmoorden zoals in Amerika en Mexico niet zullen krijgen. Dat kan wel."

Moorden is verslavend

Voeten heeft in Mexico mensen van moordcommando’s geïnterviewd in de gevangenis. Maar ook sprak hij kindsoldaten in Afrika en drugscriminelen van de zogenaamde mocro-maffia. Overal ziet hij hetzelfde mechanisme in werking treden als mensen hun natuurlijke weerstand van moorden uitschakelen en overgaan op het koelbloedig doden van mensen. Dat gaat vaak gepaard met het gebruik van drugs. Het moorden werkt ook verslavend, merkte de onderzoeker op in zijn gesprekken: "Het geeft ze een gevoel van onoverwinnelijkheid."

"De kwetsbare mensen worden vaak geviseerd door de drugsmaffia om voor hen te werken. En als je eenmaal in hun klauwen zit, dan kom je er niet meer uit." Voeten vergelijkt drugscriminaliteit met een grote wereldwijde schimmel. "In Mexico zijn de omstandigheden goed door onder andere de corruptie en groeit die schimmel hard, hoog en snel. In Nederland groeit dit monster iets langzamer, maar het is naïef om te denken dat het hier niet gebeurt."

Hedonisme

“We hebben hier meer transparantie en de inkomensongelijkheid is hier niet zo groot", zegt de onderzoeker. Toch zijn de de patronen hetzelfde. "Die dreiging van ondergrondse geweld is enorm", alhoewel die niet voor iedereen zichtbaar is.

Voeten waarschuwt wel dat in Nederland nu al 30 procent van onze burgemeesters wordt bedreigd. De zogenaamde oorlog tegen de drugsmaffia "winnen", is volgens Voeten niet mogelijk. "Kijk naar jezelf in de spiegel als je drugs gebruikt, realiseer je wat de gevolgen zijn en pak dat hedonisme in onze maatschappij aan", aldus Voeten.

1 op 1 Zomereditie

Tijdens de zomerperiode wordt Sven Kockelmann vervangen als presentator van 1 op 1 door afwisselend Margreet Reijntjes, Joris Linssen en Bert Kranenbarg. Luister iedere werkdag tussen 11.30 en 12.00 uur naar de 1 op 1 Zomereditie op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie