Binnenland
WNL

Zo kan je jezelf beschermen tegen oplichters met babbeltrucs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kan je jezelf beschermen tegen oplichters met babbeltrucs

Op meerdere plaatsen in het land zijn de laatste tijd criminelen actief die vooral ouderen op een slinkse manier geld afhandig proberen te maken. Hoe kun je je hier tegen beschermen? In WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1 gaf Dries Veldman van ouderenbond ANBO tips.

Video niet beschikbaar

De nieuwste truc die oplichters hebben om toe te slaan is zich voordoen als zorgpersoneel en ouderen wijs te maken dat ze bloed komen prikken. Op dat moment wordt echter ook hun huis doorzocht op waardevolle spullen, die de oplichters vervolgens stelen. "Wat is dat gemeen", zegt Tweede Kamerlid Léonie Sazias van 50Plus in WNL Op Zaterdag.

"Dit is een gemene en doortrapte manier van oplichting en ook nog heel gevaarlijk." Dries Veldman, veiligheidsconsulent bij ouderenbond ANBO, noemt deze manier van oplichten laf. "Deze mensen zijn het meest kwetsbaar."

Wachtwoord afspreken

Veldman geeft ouderen en hun kinderen regelmatig tips over hoe zij kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden van babbeltrucs. Hij stelt onder meer voor dat mensen die zorg komen verlenen, gebruik gaan maken van een wachtwoord dat zij met de oudere hebben afgesproken. Daardoor weet de bejaarde man of vrouw dat het echt een zorgmedewerker is die binnenkomt en geen oplichter.

"Ook zouden kinderen kunnen proberen om erbij te zijn als de zorg langskomt bij hun ouders. Maar je kan ook denken aan magneetkaartjes waarmee je bij de mensen binnen kunt komen", doelt Veldman op het zorgpersoneel.

Leg spullen weg

Hij geeft ouderen ook de tip mee om beter te letten op de plekken waar zij hun waardevolle spullen neerleggen in huis. "Mensen komen binnen om geld of mooie spullen te halen. Mensen zien door de ramen die dure iPad op tafel staan of opladers van dure telefoons. Zij vinden dat interessant, want daar kan veel geld van gemaakt worden. Zorg dat die spullen weg liggen."

Ster advertentie
Ster advertentie