Binnenland
NOS

Minister Van Engelshoven wil af van bindend studieadvies voor eerstejaars

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Van Engelshoven wil af van bindend studieadvies voor eerstejaars

Hogescholen en universiteiten mogen straks niet meer van eerstejaars studenten eisen dat die het maximale aantal studiepunten van 60 halen om de opleiding te kunnen vervolgen.

Minister Van Engelshoven van Onderwijs wil in de wet een plafond stellen aan het zogenoemde bindend studieadvies, om zo de psychische druk voor studenten te verminderen.

Minister wil dat universiteiten minder studiepunten eisen van eerstejaars

"Ik vind de druk die op studenten wordt gelegd te hoog", zegt de minister tegen de NOS. "We moeten echt voorkomen dat studenten onnodig struikelen." Ze wil dat instellingen straks maximaal 40 studiepunten kunnen eisen van studenten in het eerste jaar.

Wat is het bindend studieadvies?

Het bindend studieadvies is het minimum aantal studiepunten dat een student in zijn eerste jaar moet halen om te mogen blijven studeren. Wie het niet haalt, mag niet verder met de opleiding.

De instellingen mogen kiezen voor een BSA, zij bepalen zelf de hoogte van de norm. De BSA-norm verschilt per instelling en opleiding. De Erasmus Universiteit eist de maximale 60 punten voor veel studies; Tilburg University 42 punten voor alle opleidingen en Hogeschool InHolland tussen de 45 en 50 studiepunten, ook voor alle opleidingen.

Als een student een negatief BSA krijgt, kan een leerling nog bezwaar maken of persoonlijke omstandigheden opvoeren als reden van het niet halen van de tentamens.

De minister benadrukt dat het bindend studieadvies in 1993 is ingesteld om te bepalen of een student op zijn plek zit en extra studiebegeleiding nodig heeft. Nu wordt het te veel gebruikt als een selectie-instrument om trage studenten weg te sturen en het rendement te verhogen, vindt zij. "Ik wil niet dat het systeem zo uitpakt en daarom grijp ik in."

De wet moet in 2020 aangepast zijn, maar de minister hoopt dat de instellingen de norm zelf zo snel mogelijk willen verlagen.

Problemen door te hoge druk

Een groeiend aantal studenten kampt met psychische of lichamelijke problemen door een te hoge druk, blijkt uit diverse onderzoeken. De oorzaak ligt vaak bij het combineren van een studie, een bijbaan, soms een bestuursfunctie en sociale contacten.

Daar wil de minister met het afschaffen van het bindend studieadvies dus verandering in brengen. "Soms hebben studenten even de tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe leven. Geef ze die kans", zegt de minister nadrukkelijk.

Quirine Gemke overleefde met pijn en moeite het eerste jaar

Ze is niet bang dat studenten het te gemakkelijk krijgen. "Ik ben niet bang dat ze nu gaan feesten, maar vind het vooral belangrijk dat ze zich breder ontwikkelen in de wereld en niet alleen hun diploma halen."

Ster advertentie
Ster advertentie