Binnenland
BNNVARA

Frater Willibrordus Prijs 2022 voor mooiste waarneming Fenolijn gaat naar Mirjam Wiskerke

foto: Vroege Vogels/Jans Weijerfoto: Vroege Vogels/Jans Weijer
  1. Nieuwschevron right
  2. Frater Willibrordus Prijs 2022 voor mooiste waarneming Fenolijn gaat naar Mirjam Wiskerke

Mirjam Wiskerke heeft dit jaar de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat werd afgelopen zondag in Vroege Vogels bekendgemaakt. Ze won de prijs voor de mooiste, meest inspirerende waarneming op de Fenolijn met een beschrijving van een late koekoek en een stel baltsende witte kwikstaarten.

De Fenolijn is al meer dan 20 jaar een vaste waarde in Vroege Vogels. Luisteraars bellen van heinde en verre over wat zij zien fladderen, vliegen, kruipen en groeien in de natuur om hun heen. Een bijzondere rubriek dus, met een eervolle prijs: de Frater Willibrordus Prijs.

De winnende waarneming

En die prijs voor mooiste, meest inspirerende waarneming gaat dit jaar naar Mirjam Wiskerke uit het Zeeuwse Oudelande. Haar melding: "Ik hoor pas nu voor het eerst de koekoek. Dat is anders altijd rond 20 april, dus laat! Anderzijds zie ik de witte kwikstaarten opnieuw baltsen, wat een heel grappig gezicht is. Ze maken buiginkjes naar elkaar en ze maken hele grappige sprongetjes, en dan vliegen ze weer al buitelend achter elkaar aan. Het is voor het eerst dat ik dat zie."

Melding van 'fenologisch belang'

De Frater Willibrordus Prijs jury over de winnaar: "We hebben zwaluwen, grutto’s en koekoeken als duidelijke aankondigers van het voorjaar. Waarbij de koekoek echt iedereen kent. Dus valt het ook op als hij in een jaar wat later of eerder is. Deze melding van een late koekoek t.o.v. vorig jaar was van fenologisch belang. Maar dan die vrolijke kwikstaarten erachteraan die bewegingen maken die nooit eerder zijn gezien vond de jury erg leuk: je belt voor de koekoek, maar je gooit de vrolijke kwikstaart er nog even achteraan.

Frater Willibrordusprijs

De prijs is vernoemd naar Frater Willibrordus. In september 2019 overleed hij. Vanaf het begin van de Fenolijn, in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers geweest. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde.

Al vanaf het moment dat hij het klooster inging, was hij gefascineerd door de natuur en speciaal de fenologie: de leer van de eerstelingen in de natuur. Hij wilde de luisteraar met zijn waarnemingen altijd iets bijbrengen en meegeven. Dat vooral maakte hem geliefd bij de luisteraar.

Initiatief van Vroege Vogels

De Frater Willibrordus Prijs is een initiatief van Vroege Vogels. De prijs is dit jaar voor de derde keer uitgereikt en bestaat uit een aquarel met twee baltsende witte kwikstaarten, gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen. De jury bestaat uit Arnold van Vliet coördinator van De Natuurkalender van Wageningen University, schrijver Bibi Dumon Tak en Vroege Vogels samensteller Daniel Gulpers. Om tot een winnaar te komen heeft de jury de vele duizenden meldingen van de fenolijn afgeluisterd. Het zijn berichten, die zijn ingesproken tussen 20 februari 2021 en 20 februari 2022. De twee eerdere winnaars van de prijs zijn Hans Gartner in 2020 en Bas Bijl in 2021.

Ook de afgelopen week is flink gebeld met de fenolijn. Met waarnemingen over onder meer de eerste gierzwaluwen en de eerste bloeiende klaprozen. Deze meldingen dingen mogelijk mee met de Frater Willibrordus Prijs van volgend jaar.

Uitreiking Frater Willibrordus Prijs

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie