Naar homepage
Binnenland

Opiniepanel: 9 procent gaat Pakjesavond vieren met meer mensen dan is toegestaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opiniepanel: 9 procent gaat Pakjesavond vieren met meer mensen dan is toegestaan

"Een deel van de mensen schuift Pakjesavond door naar bijvoorbeeld een moment waarop er minder regels zijn, een kwart viert het met het gezin of met maximaal twee gasten van boven de 12 jaar erbij, maar negen procent geeft aan dat ze meer dan twee gasten van buiten het eigen gezin gaan uitnodigen", zegt opiniepeiler van EenVandaag, Gijs Rademaker. Leden geven in het onderzoek zelfs aan dat dat soms wel oploopt tot vijf of zes gasten.

Welke coronaregels er precies gelden op sinterklaasavond is nog niet bekend, maar dat er een maximum aantal aantal mensen tegelijk bij elkaar mag zijn, is zeker. En niet iedereen is bereid om hun sinterklaastraditie daarvoor op te geven.

Traditie

Negen procent van de deelnemers zegt dat ze met meer dan het nu toegestane aantal mensen pakjesavond gaan vieren. Vaak gaat het dan om drie, vier of vijf personen van buiten het huishouden, maar er zijn ook mensen die pakjesavond vieren met meer dan vijf mensen uit andere gezinnen (41 procent).

Voor veel mensen is het vieren van Sinterklaas met de hele familie of met een vriendengroep een traditie, die ze niet willen opgeven. "We doen het elk jaar zo, en dat gaan we weer doen, corona of niet", aldus een deelnemer.

'Ik wil niet kiezen tussen m'n kinderen'

De meest voorkomende reden om de coronaregels op sinterklaasavond te breken, is de grootte van de familie. Mensen willen niet 'kiezen' tussen hun kinderen of kleinkinderen. "Ik heb drie volwassen dochters. We vieren nog steeds Sinterklaas en ik ga niet één dochter kiezen die dan niet mee mag vieren," zegt iemand.

Iemand anders zegt dat alle kleinkinderen altijd samenkomen, 'en ja, daarvan zijn er een paar ouder dan 13 jaar. Die komen gewoon ook hoor'.

Sinterklaas gaat online

Veel mensen die pakjesavond wel 'coronaproof' willen vieren, bedenken daar creatieve oplossingen voor. 'FaceTime', 'Zoom' en 'Meet' worden massaal genoemd. Zo geven meerdere mensen aan dat de gezinnen binnen hun familie met elkaar en met opa en oma in contact staan via een videoverbinding als ze elk hun eigen zak cadeaus uitpakken.

Ook door volwassenen wordt de livestream ingezet op 5 december: "We zetten de surprises bij elkaar voor de deur en dan gaan we 's avonds live gedichten voorlezen en de surprises uitpakken." Lees hier meer over het onderzoek.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie