Binnenland
BNNVARA

Het mysterieuze leven van de boomvalk

foto: karelbuitenkamp - Vroege Vogelsfoto: karelbuitenkamp - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Het mysterieuze leven van de boomvalk

Er is geen betere tijd om ze te spotten dan in augustus: de boomvalk. De jongen komen uit hun nest en vliegen en jagen de wijde wereld in. Maar hoe ziet het verdere leven van deze mysterieuze vogel eruit? Wat eten ze precies? Waar trekken ze naar toe na gebroed te hebben in ons land? Allemaal vragen die door een groot onderzoek in Limburg hopelijk beantwoord gaan worden. In Vroege Vogels hoor je er alles over.

Boomvalken arriveren relatief laat in het broedgebied, in april of mei. Om te broeden kiezen ze een geschikt kraaiennest in een populier, eik of hoogspanningsmast. Tijd om zelf een nest te bouwen is er niet, in de nazomer vertrekken ze alweer naar het zuiden. Hun bestemming is dan zuidelijk Afrika, achtduizend kilometer vliegen; dat is nogal een eindje.

Beter weten is beter beschermen

De boomvalk staat op de Rode Lijst en neemt al decennia in aantal af. Veel weten we nog niet over deze soort. Ze staan hoog in de voedselketen, boven prooisoorten als boerenzwaluwen en graspiepers, die weer boven de insecten staan. “ Boomvalken zijn de thermometers van de de ecologische kwaliteit van het landschap, want waar de boomvalk broedt, gaat het met natuur en landschap goed", aldus boomvalkonderzoeker Adri Clements.

Onderzoek naar prooien

Boomvalken jagen op vogels, vleermuizen, libellen en andere grote insecten. Hun jongen voeren ze vrijwel uitsluitend gewervelde prooien, met name zangvogels. Dit roept de vraag op hoeveel prooien er nodig zijn om de jongen groot te brengen. En hoe groot is het jachtgebied? Hoe gebruikt een boomvalk het landschap?

Om het landschapsgebruik in kaart te brengen was het nodig om boomvalken te zenderen. Zo draagt boomvalk Sandra nu een zender op haar rug. Voorlopig is ze nog bezig met haar vier jongen maar zodra die groot genoeg zijn, vliegt Sandra richting Afrika. En waar ze dan precies overwintert, dat zal de zender ons vertellen.

Kijk hier live naar boomvalken!

Boomvalk

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie