Binnenland
BNNVARA

De positie van leerkrachten in de pandemie is onderbelicht

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De positie van leerkrachten in de pandemie is onderbelicht

Het kabinet besloot dat de scholen de deuren een week voor de kerstvakantie moesten sluiten. Nu is de vraag: mogen ze vanaf 10 januari weer fysiek onderwijs geven of niet? Dat wordt vandaag bekend. Onderwijsjournalist Joost van Egmond schoof maandag aan bij Vroeg! om te praten over de impact van corona op het onderwijs.

Volgens Joost van Egmond, onderwijsverslaggever van Trouw moet niet alleen gekeken worden naar scholen open of dicht of naar leerachterstanden van leerlingen. Er zijn mensen die het moeten doen: leerkrachten. “En die staan op hun eigen manier aan de frontlinie.”

Van Egmond “Er zijn mensen die bijvoorbeeld voor hun ouders zorgen, in de kwetsbare leeftijdsgroep zitten of onderliggende condities hebben. Bij docenten die ik spreek is het een pijnpunt dat hierover niet veel voor het voetlicht komt. Onderwijzers nemen dagelijks risico door naar school te komen”

1 op de 5 basisschoolleerkrachten en onderwijsondersteuners is sinds het begin van de coronapandemie besmet geraakt, blijkt uit data van RIVM.

Deze derde sluiting van de scholen is ook voor leerlingen niet zonder gevolgen. Van Egmond benoemt dat het grootst, meetbare, gevolg de leerachterstand is. Maar we moeten volgens Van Egmond ook de onmeetbare factoren niet vergeten: “Wat veel belangrijker is, is de sociale achterstand. Kinderen ontwennen het om naar school te gaan, de routines gaan eruit en ze zijn minder onder leeftijdsgenoten. Dat is helemaal niet goed voor de ontwikkeling.”

Deze achterstanden zijn te herstellen, maar voor het overgrote gedeelte van de leerlingen is dit niet goed. Ook beaamt Van Egmond dat hierin verschillen zijn in de diverse school fases. “De verschillen zijn gigantisch, maar er zijn leeftijdsgroepen waar men zich extra zorgen om maakt. Leerlingen in een overgangssituatie, zoals groep 8, kunnen niet goed hun schoolkeuze maken. Dat proces is behoorlijk door elkaar geschopt.”

Of er nog positieve punten naar voren zijn gekomen uit de afgelopen maanden, is volgens Van Egmond duidelijk: “De veerkracht, dat zullen en moeten ze nog lang volhouden.”

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie