Binnenland
NOSNTR

Wat kunnen werkgevers doen ter preventie van coronavirus?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kunnen werkgevers doen ter preventie van coronavirus?

Handgel op de bureau's, een verbod op handen schudden: veel bedrijven nemen voorzorgsmaatregelen om besmetting met het coronavirus tegen te gaan.

In Nieuws en Co sprak presentator Lara Rense met Jurriaan Penders, medisch directeur van de grootste arbodienstverlener van Nederland, HumanTotalCare. Wat adviseert hij?

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren:

Hoe houd je als bedrijf het coronavirus buiten de deur?

  • Laat mensen uit risicogebieden 14 dagen thuiswerken.

  • Hebben medewerkers griepverschijnselen? Over het algemeen is het sowieso beter om mensen met meer dan 18 graden koorts en luchtwegklachten uit te laten zieken thuis. Kijk ook naar de achtergrond van deze persoon: komen ze bijvoorbeeld uit een risicogebied? Hebben ze familie die besmet is of konden ze op een andere manier in aanraking zijn gekomen met iemand die besmet is? Dan is een belletje naar de huisarts nodig.

  • Het valt allemaal nog erg mee met het aantal besmettingen, maar je moet je goed voorbereiden.

  • Het is belangrijk dat werknemers hun handen wassen. Handgel op het bureau heeft ook zin, net als het wassen met water met zeep.

  • Laat het pand goed schoonmaken. Denk aan plekken die veel worden aangeraakt als deurklinken en toetsenborden.

  • Op dit moment valt het aantal besmettingen mee, maar naarmate het virus op steeds meer plekken opduikt, kun je ook nadenken over manieren om menselijk contact wat te beperken. Denk aan thuiswerken en telefonische vergaderingen. Misschien wil je bezoekers slechts naar een bepaald onderdeel van het bedrijfspand laten komen. Of misschien is het niet handig om met het openbaar vervoer naar een afspraak in een andere regio te gaan.

    Penders benadrukt dat het vermijden van ov op dit moment niet noodzakelijk is, maar als het virus zich steeds verder door Nederland verspreid moet je volgens hem als bedrijf ook gaan nadenken over manieren om menselijk contact zoveel als mogelijk terug te dringen. Daar hoort ook het openbaar vervoer bij.

  • Is er een werknemer met het coronavirus? Dan is het pand even sluiten om de boel goed schoon te maken geen slecht idee, meent Penders. " Je neemt onrust weg, je hebt de tijd om je pand goed schoon te maken, en je kunt rustig met GGD kijken wie wel aan het werk kan en wie niet.

Voor alle actuele adviezen, bekijk de veelgestelde vragen van het RIVM.

Ster advertentie
Ster advertentie