Binnenland
AVROTROS

Na 50 jaar gaat de Cito-toets met de tijd mee

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 50 jaar gaat de Cito-toets met de tijd mee

De Cito-toets bestaat 50 jaar. Lange tijd was het dé bepalende toets voor het schooladvies voor het voortgezet onderwijs, maar dat is niet meer zo. Er zijn steeds meer alternatiever, maar dat maakt leerlingen wel moeilijker met elkaar te vergelijken.

"Het was vrij logisch dat de zoon van de bakker ook bakker werd en niet naar de universiteit ging, ook al had hij daar de capaciteiten voor", vertelt Marie-Anne Keizer, projectleider Centrale Eindtoets van het Cito in Arnhem, bij Radio EenVandaag. "Met deze toets kregen alle leerlingen gelijke kansen."

Toch kiezen tegenwoordig steeds minder scholen voor de Centrale Eindtoets, zoals de Cito-toets tegenwoordig heet, maar gaan ze voor een, meestal digitaal, alternatief.

De toets wordt korter

Vanaf 2019 worden er veranderingen aan de Cito-toets ingevoerd. Hij wordt onder andere korter. "Voor een betrouwbaar toetsadvies moet je genoeg opgaven hebben", zegt Keizer van Cito. "Maar in 2019 gaan we terug naar twee dagdelen. Bij onze digitale toets kunnen we alle leerlingen op hun eigen niveau meten en hoeft de toets ook minder tijd te kosten."

De eindtoetsen zijn niet meer doorslaggevend in het schooladvies voor het voortgezet onderwijs. Sinds het schooljaar 2014-2015 zijn het de onderwijzers van groep 8 die aangeven welk type onderwijs het beste bij een leerling past. Daarbij kijken ze ook naar talent, eerdere prestaties en de motivatie van leerlingen. De eindtoets volgt pas in april, als het schooladvies al is gegeven. "Wij erkennen dat de toets een momentopname is en dat het oordeel van de leerkracht het belangrijkst is"”, zegt Keizer. "De toets is daarbij alleen een hulpmiddel. Maar met het bijbehorende toetsadvies zou de leerkracht zijn schooladvies wel kunnen bijstellen."

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie