Binnenland
NOS

Instroom asielzoekers dit jaar lager dan verwacht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Instroom asielzoekers dit jaar lager dan verwacht

In de eerste vijf maanden van dit jaar hebben minder mensen asiel aangevraagd in Nederland dan voorspeld. Het waren er van januari tot en met mei 18.356, zo’n 1.300 minder dan vorig jaar in dezelfde periode. De cijfers komen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Het kabinet voorspelde eind april dat de asielinstroom dit jaar zou oplopen tot een "meest waarschijnlijk" totaal van ruim 70.000.

Een volledige verklaring voor de lagere instroom is er niet, zegt NOS-redacteur Bas de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar deskundigen denken dat het deels te maken heeft met de hoge voorspelling van het kabinet. De laatste jaren waren de voorspellingen over de instroom laag, en dan zag je dat het in de praktijk tegenviel waardoor er te weinig opvangplekken ontstonden. Dit jaar heeft het kabinet kennelijk bedacht om aan de hoge kant te gaan zitten met de instroomcijfers. Je ziet nu dat het in de praktijk meevalt."

Wel is de instroom nog altijd hoog en ook zijn de problemen met de opvang nog niet voorbij, zegt De Vries. "Er is nog steeds crisisnoodopvang nodig in bijvoorbeeld evenementenhallen. Die omstandigheden zijn daar bepaald niet ideaal. Maar er is in ieder geval geen crisisachtige sfeer bij het COA, zoals die er vorig jaar rond deze tijd wel was."

Het is ook niet uit te sluiten dat de cijfers nog gaan stijgen. "Dat kan bijvoorbeeld als het onrustiger wordt in de wereld", zegt De Vries, verwijzend naar het geweld in Sudan en de onrust in Turkije over Syrische vluchtelingen. "Maar volgens de mensen die de verwachtingen maken wordt het steeds onwaarschijnlijker dat we ook echt die 70.000 gaan halen waar het kabinet rekening mee houdt."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie