Binnenland
BNNVARA

#WAARISDEWINTER, wat merk jij van de zachte winter?

foto: Bloeiende Dagkoekoeksbloem - Fotograaf Jokevandepoppenfoto: Bloeiende Dagkoekoeksbloem - Fotograaf Jokevandepoppen
  1. Nieuwschevron right
  2. #WAARISDEWINTER, wat merk jij van de zachte winter?

De koude winter blijft uit en daarom is de natuur van de leg. De eerste foto van een ringslang, volop bloeiende hazelaars, salamanders die (te) vroeg aan hun trek beginnen, de kievit die in het land is gebleven, de voorbeelden stromen binnen op de Vroege Vogels redactie.

Vroege Vogels is erg benieuwd wat de zachte winter met de natuur in Nederland doet en roept daarom een nieuwe hashtag in het leven: #waarisdewinter.

Doe mee met de Twitter-actie #waarisdewinter

Via deze hashtag verzamelt Vroege Vogels voorbeelden van natuurfenomenen die door het zachte weer te vroeg zijn, of helemaal uitblijven. Heb je bijvoorbeeld een foto van een bloeiende plant, blijft de struik in je tuin waar altijd wintergasten in zaten opvallend leeg? Deel dit op Twitter, Facebook of Instagram onder de hashtag #waarisdewinter.

Natuurlijk trapt Vroege Vogels zelf af met een verzameling van de opvallendste foto's en radiofragmenten die de zachte winter verbeelden:


Deze foto van een ringslang, een koudbloedig dier dat niet goed tegen kou kan, werd op 24 januari al op de fotopagina van Vroege Vogels geplaatst door fotograaf Sjoerd52.

Waar zijn de wintergasten?

In de meeste winters krijgen we in Nederland massaal bezoek van appelvinken, pestvogels en kruisbekken. Ze trekken dan vanuit Scandinavië of Oost-Europa onze kant op, maar deze winter laten deze soorten zich niet of nauwelijks zien. Een reportage met Ruud Foppen van Sovon Vogelonderzoek.

Waar zijn onze wintergasten?


Deze aalscholver heeft zijn broedkleed al aan. Fotograaf juliettegribnau

De toch al zo vroege hazelaar bloeide dit jaar extra vroeg en zorgde bij hooikoorts-patiënten al voor overlast. Fotograaf walja.

Kleine salamander ontwaakt te vroeg

Door het te warme winterweer ontwaken de salamanders uit hun winterslaap. Bijna anderhalve maand eerder dan normaal beginnen ze aan hun trek tot grote schrik van de vrijwilligers van de Paddenwerkgroep Hengelo. Luister naar de reportage:

Kleine watersalamander ontwaakt te vroeg


Er zijn ook al hazen met lentekriebels gespot. Fotograaf leeneus

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie