Binnenland
BNNVARA

Drie bijzondere voorbeelden van polygame vogels

foto: Fotograaf: bram.reindersfoto: Fotograaf: bram.reinders
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie bijzondere voorbeelden van polygame vogels

In mei leggen alle vogels een ei. Maar voordat dat eitje er is, moet er eerst een partner gezocht worden. De ene vogel kiest een partner voor de rest van zijn leven, zoals de knobbelzwaan en gierzwaluw. En de ander spreidt zijn kansen en heeft meerdere partners (polygamie). Roofvogelonderzoeker René Riem Vis kent daar een voorbeeld van. Hij volgt al meer dan 10 jaar een buizerdtrio: twee vrouwen en één man die een nest delen.

In Vroege Vogels radio vertelt hij hierover.

Buizerd

Buizerd, fotograaf: bram.reinders

Deze roofvogel is meestal monogaam, dus dat het paartje uit één man en één vrouw bestaat. Maar Vis observeert een geval waarbij drie buizerds samenleven. Een mannetje met twee vrouwtjes. Bij een monogaam stel worden er zo’n 2 tot 4 eieren gelegd. Bij de polygame vogels werden er 7 eieren gelegd. Ook zag de roofvogelonderzoeker dat beide vrouwtjes op het nest broedde. Beide vrouwtjes waren dan tegelijkertijd aanwezig op het nest, ook toen de jongen al uit het ei waren.

Buidelmees

Buidelmees, fotograaf: RickMiddelbos

De buidelmees heeft ook een bijzondere vorm van broeden. Onderzoekers van de Universiteit van Bath en de Rijksuniversiteit Groningen bestudeerden zijn broedgedrag en noemde het dier een 'polygame vogel met bindingsangst'. In de broedtijd maakt het mannetje een buidelvormig nest van zacht materiaal dat hangt in een boom. Daarmee lokt hij een vrouwtje. Na de paring legt het vrouwtje eitjes. Maar daarna verlaat óf het mannetje óf het vrouwtje het nest. Diegene die achterblijft zorgt voor het nageslacht en de ander zoekt een nieuwe partner om mee te paren en eitjes mee te leggen. Op die manier heeft in ieder geval èèn van de twee voor meer nageslacht gezorgd.

Roerdomp

Roerdomp, fotograaf: Elshout-Natuur

De roerdomp is een mysterieuze moerasvogel die zich maar af en toe laat zien. Meestal hoor je hem eerder dan je hem ziet wanneer hij een laag en diep ‘hoempend’ geluid maakt. Ook bij de roerdomp zijn er gevallen bekend waarbij hij monogaam is. Maar regelmatig worden ook polygame roerdompen waargenomen. Het mannetje paart dan met meerdere vrouwtjes waarna het vrouwtje de rest van al het werk doet zoals het maken van het nest en het zorgen voor de jongen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie