Binnenland
HUMAN

'Veel klimaatafspraken gelden niet voor Caribisch Nederland'

foto: Het Portretbureaufoto: Het Portretbureau
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Veel klimaatafspraken gelden niet voor Caribisch Nederland'

Terwijl Caribisch Nederland altijd is vergeten mee te nemen in klimaatafspraken, dreigt juist dat deel van ons Konkinkrijk als eerste onder water te lopen als we de klimaatdoelen niet halen. Dat vertelt onderzoeker Daphina Misiedjan in De Publieke Tribune.

Blinde Vlekken in onze Klimaataanpak (5 november 2022) - De Publieke Tribune

'Een forum voor Greenwashing', zo omschrijft Greta Thunberg de COP27-klimaattop die komende twee weken plaatsvindt in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Volgens Thunberg misbruiken wereldleiders de conferentie om de aandacht op zichzelf te vestigen. Thunberg: "Machthebbers hebben geen conferenties, verdragen of overeenkomsten nodig om echte klimaatactie te ondernemen. Ze kunnen vandaag beginnen."

Vergeten klimaatbeleid

Ook ons eigen kabinet is tijdens deze klimaattop druk bezig om afspraken te maken en doelen te stellen voor de toekomst van Nederland. Maar doen we dat dit keer ook voor het héle Koninkrijk der Nederlanden?

Daphina Misiedjan is onderzoeker bij het International Institute for Social Studies van de Erasmus Universiteit en doet al jaren onderzoek naar klimaatrechtvaardigheid op plekken waar klimaatverandering al lang geen toekomstmuziek meer is. Ze is gespecialiseerd in kwesties die gaan over de combinatie van mensenrechten, het milieu en sociale rechtvaardigheid en ontving in 2017 voor de sociale relevantie en impact van haar onderzoek naar duurzaam waterbeheer in Suriname de Agnites Vrolik Prijs. Haar meest recente onderzoek ging over het mensenrecht op water in Caribisch Nederland.

Quote

"Als we de huidige klimaatdoelen niet gaan halen, dan zal nog deze eeuw een groot deel van Bonaire onder water komen te staan"

onderzoeker Daphina Misiedjan

Naast haar eigen onderzoek werkte ze deze zomer ook mee aan het eerste grote onderzoek naar de impact van klimaatverandering op Caribisch Nederland, wat werd uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Greenpeace. Daaruit bleek dat Bonaire als eerste Nederlandse gemeente de serieuze gevolgen van zeespiegelstijging zal gaan ondervinden.

Misiedjan: "Helaas zijn bepaalde klimaatafspraken die we hebben gemaakt niet van toepassing op Bonaire of op de andere eilanden. Maar als we de huidige klimaatdoelen niet gaan halen, dan zal nog deze eeuw een groot deel van Bonaire onder water komen te staan."

Klimaatafspraken waar maken

Valt daar nog iets aan te doen? Misiedjan: "Ik hoop dat Nederland zich tijdens de klimaattop in Egypte gaat inzetten om die klimaatafspraken ook echt waar te maken. Een deel van het Koninkrijk der Nederlanden gaat daar namelijk de gevolgen van ondervinden.

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie