Binnenland
KRO-NCRV

Exit corona? 'De uitbraak is over, maar het probleem nog niet helemaal voorbij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Exit corona? 'De uitbraak is over, maar het probleem nog niet helemaal voorbij'

Vandaag vervallen de laatste verplichte coronaregels. Zo hoeft er in het openbaar vervoer geen mondkapje meer gedragen te worden en is testen voor toegang bij grote evenementen niet meer nodig. Toch is corona nog niet voorbij, zeggen experts bij Spraakmakers.

“De uitbraak en de crisissituatie is over, maar het probleem is nog niet helemaal voorbij”, zegt OMT-lid en arts-microbioloog Jan Kluytmans. “Het virus is er en zal er blijven en heeft nog enorme impact.”

Volgens Kluytmans kunnen we met omikron niet spreken van een “normaal verkoudheidsvirus” en heeft een besmetting ernstige consequenties. “Als veel mensen op hetzelfde moment besmet zijn, dan is het ziekteverzuim op werk of de sterfte behoorlijk.” Hij snapt dat de maatregelen afgebouwd zijn, maar vindt dat er sommige maatregelen nodig blijven om het virus een beetje te dempen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het OMT adviseert dan nog steeds voorzichtigheid, zegt Kluytmans. "Bij klachten testen en test je positief ga dan niet zomaar naar je werk." Maar ook als je ziek bent en negatief test zou je volgens hem thuis moeten blijven. "De griep komt na twee jaar afwezigheid ook snel op. En heb je de griep, dan ben je ook een risico voor anderen."

Volgens Kluytmans hebben ziekenhuizen tijdens de griepgolf namelijk ook hun handen vol aan de opvang van patiënten.

'Draag mondkapje voor de ander'

Immunoloog Jacques van Dongen (Leidsch Universitair Medisch Centrum) denkt dat we in Nederland wat kunnen leren van de Aziatische mentaliteit. "Wij zijn gewend om onszelf met een mondkapje te beschermen, maar in Azië zet je een mondkapje op om de ander te beschermen."

Daarnaast stoort Van Dongen zich aan het beeld dat omikron een milde coronavariant zou zijn. Volgens de immunoloog is dat niet waar, maar zijn we door de groepsimmuniteit die inmiddels bereikt is veel beter beschermd tegen deze variant.

Booster

"Als groep zijn we behoorlijke beschermd tegen ernstige infecties. Dat zien we nu ook in alle getallen, maar dat wil niet zeggen dat je niet geïnfecteerd kan worden." Volgens Van Dongen zorgt een vaccinatie dat de kans op zeer ernstige ziekte fors verminderd. "Die boostervaccinatie heeft absoluut zin, zeker voor oudere mensen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie