CBS stopt met termen 'westers' en 'niet-westers'
- Nieuws
- CBS stopt met termen 'westers' en 'niet-westers'
Het CBS gaat stoppen met het gebruik van begrippen als 'westers' en 'niet-westers'. Vooralsnog deelden ze in onderzoeken Nederlanders op in de tweedeling: westerse en niet-westerse migratie-achtergrond. Maar volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid roept dit onderscheid negatieve associaties op en is het niet wetenschappelijk onderbouwd.
Video niet beschikbaar
Volgens onderzoeksdocent Zoë Papaikonomou, onderzoeksjournalist en mediadocent, is dit een goede ontwikkeling. "Ik ben er heel blij mee," vertelt ze in Blok&Toine. "De termen Westerse en niet-Westerse migratie-achtergrond zijn vaag en arbitrair."
Wat is Westers en wat niet?
Vanaf de jaren 90 wilde het Cultureel Bureau voor de Statistiek de integratie meten. Maar waarop de tweedeling gebaseerd is, is zelfs voor het CBS niet heel duidelijk. "Het gaat uit van een normatief systeem", legt Papaikonomou uit, "Je benoemt mensen met iets wat ze niet zijn. Daarnaast moet ook nog maar worden ingevuld wat er met Westers bedoeld wordt."
Zo worden mensen uit Japan en Indonesië bestempeld als mensen met een Westerse migratie-achtergrond, maar zijn Surinamers volgens de sociale wetenschappen niet-Westers. "Terwijl Surinamers de Nederlandse geschiedenis kennen, en de taal al spreken."
Tweedeling brengt ook iets goeds
Het onderscheid tussen Westers en niet-Westers is niet geheel uit de lucht komen vallen, dat ziet ook Bouchra Talidi. Zij is diversiteitsconsultant en verandermanager, en schrok eerst van het NRC-artikel. "De tweedeling is erg belangrijk voor mijn werk", legt Talidi uit, "Als je het onderscheid niet meer benoemt, dreig je ontwikkelingen uit het oog te verliezen die erg belangrijk zijn."
"Mensen met een niet-Westerse migratie-achtergrond zijn over het algemeen financieel meer achtergesteld op de bevolking met een Westerse migratie-achtergrond", gaat Talidi verder. "Als je niet meer bewust bent van dat verschil, kan je de situatie ook moeilijk verbeteren."
Nieuwe werkwijze
Toch ziet Talidi ook in dat het een stap in de goede richting is. "Tegelijkertijd wordt er gewerkt met een nieuwe werkwijze binnen het CBS", geeft de diversiteitsconsultant aan.
"Er wordt nu meer gewerkt met de termen West-Europeanen en Oost-Europeanen. Dat is zeker een vooruitgang. Voor de duidelijkheid en dus ook voor de wetenschap."
Zoë Papaikonomou over wetenschappelijke terminologie bij het CBS
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.