Binnenland
KRO-NCRV

Martin Gaus over gevaarlijke honden: 'Een chihuahua kan ook verdraaid hard bijten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Martin Gaus over gevaarlijke honden: 'Een chihuahua kan ook verdraaid hard bijten'

Elk jaar worden meer dan 150.000 Nederlanders door een hond gebeten. Moeten er strengere regels komen voor zogenaamde hoogrisico honden zoals pitbulls, rottweilers en stafford? Volgens hondenkenner Martin Gaus is het niet het sóórt hond, maar de opvoeding het probleem. "Bij een van mijn instructeurs werd zijn vinger er door een chihuahua af gebeten."

Video niet beschikbaar

In ruim anderhalf jaar tijd registreerden plastisch chirurgen zo'n honderd ernstige bijtincidenten met honden waarbij een operatie nodig was, meldt EenVandaag. Deze week nog overleed er zelfs een kind in Emmeloord aan de gevolgen van een hondenbeet.

Niet-gesocialiseerde honden

De honden die voor deze bijtincidenten zorgen, hebben één ding gemeen zegt hondenexpert Martin Gaus bij Spraakmakers: "Ze zijn niet goed gesocialiseerd."

Vooral honden die bij fokkers in een kennel worden geboren, krijgen in de eerste levensweken niet te maken met andere honden, kinderen en mensen. "Deze honden zijn zeer terughoudend omdat ze bang zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Altijd een risico

De meeste bijtindicenten vinden thuis plaats. "Als een hond angstig is en een kind komt over de grond aankruipen, dan is de kans groot dat ie bijt." Volgens Gaus ligt het niet per se aan het soort hond, zoals de stafford, pitbull of rottweiler. "Een collega werkte laatst met een chihuahua, die beet ook zo zijn vinger eraf." Bij honden die niet goed gesocialiseerd zijn is er altijd een risico dat er gebeten wordt, stelt Gaus.

Gevaarlijke honden gefokt om bijtkracht

Maar plastisch chirurg Nick Brinkman ziet de gevolgen van hondenbeten regelmatig op zijn operatietafel. Hoog-risicohonden, zoals de pitbull of rottweiler, worden volgens hem juist gefokt op bepaalde kenmerken, zoals de krachtig beet en het zogenaamde prooischudden. "Dat laatste vaak met desastreus letsel tot gevolg. Dat kun je niet zeggen van een chihuahua."

Als een hond gemuilkorft moet worden, dan is dat wat hem betreft reden genoeg om de hond niet toe te laten.

Caroline van der Plas

Caroline van der Plas van de BBB wil dat iedere nieuwe hondenbezitter verplicht op opvoedcursus gaat. Daarvoor diende de partij eerder dit jaar samen met de PvdD een motie voor in. Dit was vooral om dierenleed te voorkomen, maar kan volgens haar ook bijtincidenten voorkomen. "Mensen weten vaak niet wat het betekent om een hond te hebben."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie