Binnenland
BNNVARA

Eikenprocessierups bestrijden: 'Beperk tot plekken met ernstige overlast in bebouwde kom'

foto: Vroege Vogels/burryfoto: Vroege Vogels/burry
  1. Nieuwschevron right
  2. Eikenprocessierups bestrijden: 'Beperk tot plekken met ernstige overlast in bebouwde kom'

Biologische bestrijdingsmiddelen tegen de eikenprocessierupsen doden ook rupsen van ruim 100 soorten onschadelijke nachtvlinders. Die zijn op hun beurt weer een belangrijke voedselbron voor de vogels. Daarom zegt De Vlinderstichting in Vroege Vogels: "Minimaliseer en beperk de bestrijding."

Biologische bestrijding eikenprocessierups lijkt extreem schadelijk

Biologische bestrijdingsmiddelen blijken sterk in opmars bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Ruim de helft van de 355 gemeenten in Nederland gebruikt bacteriepreparaten of aaltjes. De Vlinderstichting roept gemeenten op om per direct deze bestrijding te minimaliseren en te beperken tot plekken met ernstige overlast binnen de bebouwde kom.

Onderzoek bij gemeenten

De Vlinderstichting onderzocht de informatie die gemeenten zelf op hun website melden en keken naar berichten in regionale of lokale media. Uit hun onderzoek blijkt onder andere dat 64 procent van de 306 gemeenten waarvan informatie was te vinden, preventief spuit met bacteriepreparaten en/of aaltjes.

Dat gebeurt soms gericht op locaties met hoog risico maar soms ook massaal op het gehele eikenbestand in de gemeente. Eveneens 64 procent van de gemeenten zuigt de nesten weg, vaak als aanvullende maatregel op de preventieve bestrijding.

Ook worden door 161 gemeenten nestkasten voor mezen ingezet, in de hoop dat de mezen de eikenprocessierupsen opeten. Verder zetten 57 gemeenten een natuurlijker bermbeheer in, eveneens bedoeld om natuurlijke bestrijders van de rups te stimuleren. Daarnaast zetten 52 gemeenten een diverse beplanting in het openbaar groen in en doen 50 gemeenten aan het inzaaien van bermen en perken met bloemen of bollen: alles in strijd tegen de rups.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grote potentiële nevenschade

Volgens de Vlinderstichting is het opvallend dat 133 gemeenten zowel de volgens de stichting schadelijke preventieve bestrijding als natuurvriendelijke maatregelen gebruiken: "Bestrijding met aaltjes of bacteriepreparaten wordt door veel gemeenten omschreven als onschuldige bestrijdingsmethoden voor mens en dier. Dit is niet het geval. De bacteriepreparaten kunnen huidirritatie veroorzaken bij mensen en mogelijk ook huisdieren."

Het landelijk overzicht van bestrijdingsmethoden tegen de eikenprocessierups is hier te raadplegen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van bacteriepreparaten en aaltjes op de ruim honderd soorten nachtvlinders die er ook door worden getroffen, ontbreekt volgens de stichting nagenoeg. De Vlinderstichting maakt zich grote zorgen over de potentiële nevenschade.

Bestrijding van de eikenprocessierups

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie