Binnenland
BNNVARA

Friesland heeft 4,5 miljard nodig om te voldoen aan nationale natuur- en milieueisen

foto: g.eus.natuurfotofoto: g.eus.natuurfoto
  1. Nieuwschevron right
  2. Friesland heeft 4,5 miljard nodig om te voldoen aan nationale natuur- en milieueisen

Friesland heeft een primeur. Het is de eerste provincie met concrete plannen om de provincie voor te bereiden op klimaatverandering en het hoofd te bieden aan problemen rondom biodiversiteitsverlies, water- en luchtkwaliteit. In Vroege Vogels vertellen één van de bedenkers, directeur van de Friese Milieu Federatie (FMF) Hans van der Werf en Froukje Hernandt, directeur van het Natuurmuseum Fryslân, erover.

Friesland heeft miljarden nodig om te voldoen aan natuur- en milieueisen

Pronvicie heeft bijna één vijfde van nationaal budget nodig

De provincie Fryslân presenteerde 10 mei het Fries Programma Landelijk Gebied (FPLG), de Friese invulling van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De Friese Milieu Federatie is positief over het vinden van gemeenschappelijke belangen tussen landbouw- en natuurorganisaties. Bijvoorbeeld het tegengaan van droogte, het opslaan van CO2 in de bodem en de lange termijn rol voor de boer als landschapsbeheerder. Hier zou 4,5 miljard euro voor moeten uitgetrokken worden; bijna één vijfde van de 24,3 miljard die voor alle provincies samen beschikbaar is gesteld in het NPLG.

Natuurmuseum Fryslân wil een actievere maatschappelijke rol

Ook Natuurmuseum Fryslân ziet een rol voor zichzelf weggelegd in het werken naar een natuurvriendelijker Friesland. Het museum wil niet alleen 'passief' dieren en planten tentoonstellen, maar meer inzetten op voorlichting. Bijvoorbeeld door bezoekers bewust te maken van natuuramnesie, het fenomeen waarbij elke nieuwe generatie niet meer weet hoe rijk de natuur ten tijde van de jeugd van hun ouders was.

Uiterlijk 1 juli wordt het definitieve Fries Programma Landelijk Gebied ter beoordeling ingediend bij het Rijk.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie