Binnenland
BNNVARA

Rewilding de Veluwe: van levenloos productiebos naar natuurlijk loofbos

foto: Jeannette Parramorefoto: Jeannette Parramore
  1. Nieuwschevron right
  2. Rewilding de Veluwe: van levenloos productiebos naar natuurlijk loofbos

De Kemperheide, een voormalig vliegveld dat door de Duitsers werd aangelegd, wordt omgetoverd tot een natuurgebied. Dankzij een bijdrage van de Postcodeloterij kan ARK Natuurontwikkeling het gebied 'rewilden'. Plan is om natuurgebieden te verbinden en kwijnende bomenpopulaties om te zetten in vitaal bos vol leven, vertelt directeur Jos Rademakers in Vroege Vogels.

De Kemperheide is weliswaar een stukje van de Veluwe, maar het is een versnipperd gebied. Behalve het vliegveld dat nu in handen is van defensie ligt er een productiebos van de gemeente Arnhem, er zijn boerderijen van akkerbouwers en veehouders en particulieren bezitten er landgoederen.

Van verarming naar verrijking

Eeuwenlang heeft de mens, door constante afvoer van het hout, strooisel, heideplaggen, schapenbegrazing en jacht, de bodem van de Veluwe armer en kwetsbaarder gemaakt. De grootschalige aanplant met naaldbomen zorgde voor monotone bossen en een verzuurde bodem waar niets meer wilde groeien. De huidige stikstofneerslag verzuurde de bodem zelfs nog verder. Tel daar de enorme verdroging door wateronttrekking en klimaatverandering bij op en het is duidelijk dat er op de Veluwe iets moet veranderen om de natuur te behouden.

Verduurzamen

In overleg met al de grondeigenaren gaat ARK het landgebruik in en rond de Kemperheide verduurzamen. Het levenloze productiebos wordt omgezet naar een natuurlijk loofbos, versnipperde gebieden worden verbonden met elkaar, hekken worden weggehaald en ARK gaat boeren stimuleren stimuleren om te kijken naar andere manieren om het landgebruik te verduurzamen, bijvoorbeeld door recreatie.

De eerste stap is de ontwikkeling van een eerste natuurkern, van zo’n 70 tot 90 hectare. Hier wil ARK het natuurlijke boslandschap herstellen en de nieuwste ideeën over natuur-, bos- en bodemontwikkeling toepassen. Er zullen ook grazers als runderen en paarden ingezet worden. ‘Rewilding de Veluwe’ moet zorgen voor een ecologische verbinding tussen Planken-Wambuis in het zuidwesten en de Veluwezoom in het oosten. Hierdoor wordt het leefgebied van veel dieren enorm vergroot en krijgt de biodiversiteit in het gebied nog een extra impuls.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie