Binnenland
WNL

Ab Osterhaus: 'Vaccineer kinderen om scholen open te houden'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Ab Osterhaus: 'Vaccineer kinderen om scholen open te houden'

Kinderen zouden massaal gevaccineerd moeten worden om het onderwijs om met een gerust hart open te blijven. Dat zei viroloog Ab Osterhaus vanochtend in Sven op 1. De basis- en middelbare scholen mogen vanaf maandag weer open, waarmee het demissionaire kabinet een risico neemt, erkende ook vertrekkend corona-minister De Jonge. Osterhaus: "Ik begrijp niet waarom we niet, net als in de VS, alle kinderen vaccineren. Kinderen worden geprikt tegen van alles, maar niet tegen covid."

Video niet beschikbaar

Nu de scholen weer opengaan is het volgens de viroloog van groot belang vinger aan de pols te houden, omdat het risico van de Omicron-variant nog steeds niet volledig in kaart is gebracht. "De variant is waarschijnlijk minder ziekmakend en gaat harder rond, en de ziekenhuisopnames in landen als Denemarken en Engeland gaan nog niet dramatisch omhoog." Toch vindt Osterhaus het goed dat Nederland streng is geweest met een pittige lockdown ten opzichte van andere Europese landen. "Het is een goede zaak dat we een keer voorloper zijn geweest, ook omdat we onderaan het boosterlijstje stonden."

Vanaf volgende week gaat zwaait oud-collega van Osterhaus, Ernst Kuipers, de scepter op het ministerie van Volksgezondheid. Daar is de viroloog erg tevreden over: "Hij weet wat een ziekenhuis is, wat hem in staat stelt om als minister de goede beslissingen te nemen. Ik vind het moedig dat hij deze stap genomen heeft."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie