Binnenland
AVROTROS

Duitsland zoekt 'gevaarlijke Rambo' in vakantiegebied: hoe overleeft hij in de wildernis?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitsland zoekt 'gevaarlijke Rambo' in vakantiegebied: hoe overleeft hij in de wildernis?

Duitsland is in de ban van de klopjacht op een 'gevaarlijke Rambo'. De man houdt zich schuil in de bossen van de populaire vakantiebestemming Zwarte Woud. Het gaat om Yves Rausch en is geen onbekende van de politie vertelt Duitsland correspondent Ulrike Nagel in Stax&Toine.

"Het is een aparte man, 31 jaar nog maar en op zijn 20e al veroordeeld omdat hij in het bezit van wapens was en een vriendin levensgevaarlijk had verwond met een kruisboog. Een zonderling die opgroeide in Oppenau, het plaatsje waar het om gaat."

Wapen achtergehouden

De politie kreeg zondag een melding dat de man zich verdacht gedroeg in de buurt van een boshut. Agenten gingen erop af en probeerden hem aan te houden, maar hij wist hen van hun wapens te ontdoen.

"Hij heeft ze niet overmeesterd. Hij verbleef in een hut in het bos waar hij illegaal zat. De hutbezitter heeft de politie gebeld en gezegd dat er iemand met wapens in zat. De politie ging erop af, vroegen hem zijn wapens uit te leveren. Dat heeft hij ook gedaan, maar hield toch een wapen achter en daarmee bedreigde hij de mannen. De politie was zich bewust dat het om een levensgevaarlijke situatie ging en daarom hebben de vier politieagenten hun wapens neergelegd. Daarna is de verdachte met die wapens vertrokken," aldus Nagel.

Onoverzichtelijk terrein

Het terrein waar Rausch zich begeeft is vrij onoverzichtelijk, wat de zoektocht bemoeilijkt, vertelt de correspondent: "Het Zwarte Woud is een heel groot bos waar ze sinds zondag aan het zoeken zijn geweest met helikopters en mensen. De zoektocht door het bos is nu gestaakt, toch denken ze nog steeds dat hij in de buurt is. Hij is bekend als natuurfreak, iemand die wel houdt van overleven in dit soort omgevingen."

Omdat de verdachte het terrein goed kent denkt de politie dat het niet makkelijk zal zijn hem te vinden.

Overleven in de wildernis

Mark Burg is eigenaar van Wildernisschool Outback en vertelt in Stax&Toine welke vaardigheden je moet hebben om lange tijd te kunnen overleven in het bod. "Je bent afhankelijk van water, voeding, shelter en vuur. Eten is wel te vinden, maar dat zal niet makkelijk zijn in de situatie waar hij nu in verkeerd."

"Theoretisch zou het kunnen, kijken in de natuur wat je kan vinden. De bosbessen zijn er nu bijvoorbeeld en misschien schiet hij wel een klein dier of een vogel en kan hij daarvan leven. Ik leer mensen hoe ze eten klaar moeten maken en water moeten zuiveren. Dat is iets dat deze man niet zal gaan doen, want dat verlinkt alleen maar zijn plekje.”

Volgens Burg is het aannemelijker dat hij zich ergens schuil houdt. "Als hij het lange tijd zou uithouden, zal hij eerder een goede voorbereiding hebben en bijvoorbeeld in een grot wat voeding hebben ingeslagen. Het is een kalkzandsteen gebied, met veel grotten. Als je daar bekend bent is het het mooiste gebied om je te verschuilen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie