Binnenland
KRO-NCRV

VVD-burgemeester Zwolle: 'Legaliseer softdrugs zo snel mogelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-burgemeester Zwolle: 'Legaliseer softdrugs zo snel mogelijk'

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren. Op woensdag was het de beurt aan 'crimefighter' Peter Snijders. Een half uur was de burgemeester van Zwolle de nieuwe bewindsman voor Justitie & Veiligheid.Video niet beschikbaar

'Repressie zonder preventie is eindeloos'

Daar zat hij dan, met al zijn goede bedoelingen. De Zwolse burgervader Peter Snijders (VVD) had altijd voor een streng en repressief drugsbeleid gestaan. Gebruik en handel moesten flink bestraft worden. Maar toen zat de verslaafde Ruben opeens tegenover de burgemeester tijdens een werkbezoek. "Ik begon het belang van preventie steeds meer in te zien", vertelt Snijders.

Ruben legde hem uit hoe belangrijk het contact met ex-verslaafden voor hem was geweest. "Hoe waardevol het was om te praten met mensen die hetzelfde hadden meegemaakt." De 'Blauwvinger' is nog steeds voorstander van streng drugsbeleid, maar is ook de andere kant van het verhaal in gaan zien. "Ik zeg altijd: preventie zonder repressie is tandeloos, maar repressie zonder preventie eindeloos."

'Softdrugs zo snel mogelijk legaliseren'

Het is niet de enige drugsopvatting van Snijders die wellicht afwijkt van de partijlijn van de VVD. "Softdrugs moeten gelegaliseerd worden", zegt hij resoluut. "Het liefst zo snel mogelijk. Juist door softdrugs de illegaliteit in te drukken, krijg je autobranden en schietpartijen. Dat maak ik als burgemeester vaak mee en dan moet ik natuurlijk in actie komen."

400 miljoen extra

Voor 'minister' Snijders hoeven coffeeshops dus niet bang te zijn, maar wat zou hij doen om verharde drugscriminaliteit in Nederland aan te pakken? "Er moet 400 miljoen naar de lokale politie en justitie om criminaliteit tegen te gaan", bepleit Snijders. "De afgelopen jaren was er hier en daar wel sprake van een sporadische investering, maar die moet nu echt structureel worden."

Pessimistisch is de burgervader allerminst over het lot van zijn plan aan de formatietafel. "Dit is zo'n groot landelijk probleem. Ik geloof echt dat Den Haag goed beseft dat er iets moet gebeuren." Datzelfde Den Haag hoeft overigens geen belletje naar Zwolle te plegen. "Ik ben burgemeester van een prachtige stad en ben van plan dat te blijven", verzekert Snijders.

VVD-burgemeester Zwolle over drugs: 'repressie zonder preventie is eindeloos'

Het kabinet van Frénk van der Linden

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden in 1 op 1 een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren.

Ster advertentie
Ster advertentie