Minder mensen langdurig zonder werk
- Nieuws
- Minder mensen langdurig zonder werk
[NOS] Minder mensen zitten langer dan een jaar tijd zonder werk. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het voor het eerst in zeven jaar dat dit aantal daalt.
216.000 mensen hadden vorig jaar een jaar of langer geen baan in Nederland, terwijl ze daar wel naar zochten en beschikbaar voor waren. Het jaar daarvoor waren dat er 259.000.
Opvallend is dat ook het aantal langdurig werklozen is afgenomen onder 55-plussers, een groep die moeilijker weer aan de slag komt dan jongeren. Wel is die daling minder sterk dan onder andere leeftijdsgroepen.
Betaald werk is de beste garantie tegen armoede.
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is blij met de cijfers. "Het is fantastisch om te zien dat nu ook mensen die lang aan de kant hebben gestaan profiteren van het herstel op de arbeidsmarkt en weer aan de slag komen. Ook ouderen. Mooi voor hen en hoopvol voor iedereen die ook graag aan het werk wil."
Armoede
Vorige week kwam het CBS met cijfers over de ontwikkeling van het inkomen van Nederlanders. Daaruit bleek dat meer mensen er niet in slagen uit de armoede te komen.
Maar die cijfers gaan over 2015. Ze zijn gebaseerd op de aangiften bij de Belastingdienst, en de aangiften over afgelopen jaar zijn nog niet binnen.
Meer bijstand
Het zou dus kunnen dat de armoede inmiddels is afgenomen, doordat meer mensen werk hebben gevonden, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Betaald werk is de beste garantie tegen armoede."
Van Mulligen wijst er tegelijk op dat het aantal mensen in de bijstand intussen nog steeds toeneemt. "En dat zijn bij uitstek mensen die grote kans op armoede hebben. Het is dus nog even afwachten."