Naar homepage
Binnenland

Medisch directeur Pfizer: ons vaccin hopelijk volgend maand in koelkast huisarts
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Medisch directeur Pfizer: ons vaccin hopelijk volgend maand in koelkast huisarts

Farmaceut Pfizer heeft de houdbaarheidsdatum van het eigen coronavaccin verbeterd. "Binnenkort kun je het vaccin een maand op koelkasttemperatuur bewaren", zegt medisch directeur Marc Kaptein bij 1 op 1. Dat zou betekenen dat huisartsen met Pfizer kunnen vaccineren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft voor het einde van de maand – "hopelijk eerder" - goedkeuring aan het verbeterde vaccin. Het is volgens de medisch directeur aan het RIVM of huisartsen ook met het vaccin gaan werken.

Voorheen was het coronavaccin van Pfizer maar vijf dagen op koelkasttemperatuur houdbaar. Dit bemoeilijkte de logistiek ervan naar kleine locaties zonder ultrakoude vriezer. Kaptein: "Dit maakt het echt een stuk gemakkelijker. Het RIVM was ook blij dat we dit met de EMA hebben gedeeld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hele wereld

Volgens Kaptein kan de gehele wereldbevolking voor het einde van dit jaar beschermd zijn. Hij rekent voor: "De prognose is dat de verschillende bedrijven samen, voor het einde van dit jaar 12 miljard doses hebben. Als je 70 procent van de wereldbevolking van boven de 18 jaar wil vaccineren, gaat dat om 5,5 miljard mensen. Als je dat twee keer wilt doen, heb je dus 11 miljard doses nodig. Voor het einde van het jaar kunnen we dit gedaan hebben.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie