Binnenland
HUMANVPRO

Met gevaar voor eigen leven: onderzoeksjournalistiek in Turkije

foto: Müzeyyen Yücefoto: Müzeyyen Yüce
  1. Nieuwschevron right
  2. Met gevaar voor eigen leven: onderzoeksjournalistiek in Turkije

Nergens ter wereld zitten zoveel journalisten in de gevangenis als in Turkije. Velen van hen worden verdacht van steun aan terreur. Veel belangenorganisaties hebben hun zorgen geuit over de persvrijheid in Turkije. Bestaat onderzoeksjournalistiek nog wel in een land waar de persvrijheid zo in het geding is? Argos zoekt het uit.

De Turkse journaliste Müzeyyen Yüce, van de lokale krant Antalya Korfez, durfde het aan om af te reizen naar de belegerde steden Nusaybin en Cizre, bij de Syrische grens. Ze wilde met eigen ogen zien hoe het de kinderen in deze Koerdische regio vergaat. In een serie van vijf artikelen beschrijft ze de zware gevechten en de impact van de uitgaansverboden. Onlangs won ze hiervoor de EU Investigative Journalism Award voor beste onderzoeksjournalistiek uit Turkije. In Argos een gesprek met Yüce ook om meer te horen over hoe zij te werk is gegaan.

Verder spreekt Argos met Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen, Gulsah Ercetin, buitenlandredacteur bij de NOS, en Tan Tunali, oud-Turkijecorrespondent en nu werkzaam bij de Groene Amsterdammer.

Argos

Elke zaterdag van 14.00-15.00 uur.
Luister NPO Radio 1 live.

Ster advertentie
Ster advertentie