Binnenland
NOS

Verpleeghuis verandert in museum: 'We halen buiten naar binnen'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Verpleeghuis verandert in museum: 'We halen buiten naar binnen'

Een verpleeghuis als museum: bedoeld om ouderen die niet meer naar een museum kunnen toch van kunst te laten genieten én om buurtbewoners het verpleeghuis te laten bezoeken.

De komende maand ondergaat verpleeghuis De Vreugdehof in Amsterdam de transformatie. In de gangen en in kamertjes zijn 120 kunstwerken te zien.

"Zo staan ouderen midden in de samenleving", zegt organisator Marie-José de Bie in het NOS Radio 1 Journaal. Dit soort zorginstellingen gaan er in de toekomst anders uitzien, denkt ze. Middenin de wijk, in plaats van gesloten bolwerken. De gebouwen krijgen er andere functies bij, zoals een bibliotheek of misschien wel een crèche. "Wij zetten de deuren vast wijd open."

Andere mensen

Tijdens de openingsmiddag lopen tientallen genodigden langs de kunstwerken in de hal en, via trap en lift, in kamertjes waar vroeger de verpleegkundigen sliepen. Bewoonster Mieke van Dorp (71) vindt al die reuring heel gezellig. Meneer Van Overloo (74), ook in een rolstoel, knikt. "Zo zie je ook weer eens andere mensen."

Verpleeghuis verandert in museum

Ster advertentie
Ster advertentie