Binnenland
NOS

Ondanks corona meer mensen aan het werk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondanks corona meer mensen aan het werk

Tot nu toe lijkt de harde lockdown geen groot effect te hebben op de werkloosheidscijfers. In de maand december gingen de niet essentiële winkels dicht en ging Nederland min of meer op slot, maar de werkloosheid is zoals de maanden ervoor zelfs licht gedaald. Dat maakte het CBS bekend op donderdag. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, legt uit in NOS Radio 1 Journaal.

"Er is inderdaad weer een daling gemeten. Op dit moment zijn 3,9 procent van de Nederlanders werkloos. Dat komt neer op zo’n tienduizend werklozen. Het betreft wel de leeftijdsgroep van boven de 25, waar minder werklozen zijn, bij de jongeren is de beroepsbevolking wat gedaald. Het lijkt er daarom op dat zij zich hebben teruggetrokken van de arbeidsmarkt", legt van Mulligen uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Het is best opvallend te noemen dat de cijfers gedaald zijn, zeker omdat de lockdown er hard inhakt. Toch worden veel bedrijven overeind gehouden door de steunmaatregelen die het kabinet heeft getroffen. Die waren volgens Van Mulligen ook hard nodig. “Er was in eerste instantie vrees dat de cijfers sterk zouden stijgen na de eerste lockdown, nu lijken we weer terug te zijn op het niveau waarop wij eerder al zaten. Het zou nog wel eens een erfenis kunnen zijn van het feit dat er voor corona al een flinke krapte was op de arbeidsmarkt.”

Minder bedrijven failliet, vraag naar personeel blijft

Ondertussen zijn er een stuk minder bedrijven dan verwacht failliet gegaan. Dat betekent dat bedrijven, mede dankzij de steun van het Kabinet, alsnog mensen kunnen aannemen en niemand hoeven laten gaan. "De vraag naar personaal bestaat nog steeds ondanks corona. De steunpakketten zijn wel een goede reden dat dit mogelijk was. Normaal gesproken zou je een crisis snel terug moeten zien, maar je ziet dat de maatregelen goed werken", gaat Van Mulligen verder.

De lockdown gaat echter nog wel een tijdje door en er zit zelfs nog mogelijk een avondklok aan te komen. Toch is het lastig te zeggen of de crisis nog in zal hakken op de economie. "Dat is natuurlijk lastig te zeggen. Het zal vooral afhangen van hoe dat vaccin uiteindelijk doorontwikkeld. Dat is de enige manier om de ziekte uit te bannen en als het virus weg is, zal je pas weer een duurzame economische groei kunnen zien", sluit de econoom af.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie