Binnenland
BNNVARA

Bodemdieren zoeken: de herfst is hier de perfecte tijd voor!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bodemdieren zoeken: de herfst is hier de perfecte tijd voor!

Het najaar is begonnen: de perfecte periode om bodemdieren te zoeken! Deze herfst organiseren het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie) en de Wageningen Universiteit voor de 9e keer de bodemdierendagen. Waarom dat belangrijk is, vertelt onderzoeker Dina in 'Zandt in Vroege Vogels.

Bodemdierentelling

'Zonder leven onder het maaiveld redden we het niet' is de slogan van de bodemdierendagen dit jaar. Dat past goed bij het onderzoek van In 't Zandt. Zij doet namelijk specifiek onderzoek naar de plant-schimmel-relaties in de landbouwbodems.

Planten zijn afhankelijk van schimmels en bacteriën die voedingsstoffen beschikbaar maken voor de wortels. Die schimmels en bacteriën zijn weer afhankelijk van bodemdieren, die plantenresten en ander dierlijk materiaal opeten en verteren. Zonder gezonde bodem is het dus ook voor planten moeilijker om te groeien.

Wormen

Een van de bekendste bodemdieren, naast de pissebed en de slak, zijn regenwormen. In Nederland komen er zo'n 25 soorten voor. De meeste leven in landbouwgrond, parken en tuinen. Ze zetten dus organisch materiaal om in voedingsstoffen, maar woelen ook de grond om waardoor die luchtig blijft en beter water kan opvangen. Niet voor niets dus, dat de regenworm onderdeel is van de Vroege Vogels actie 'Expeditie 10', met als doel meer bekendheid voor inheemse natuur.

Darmen van de bodem

Er zijn verschillende soorten wormen met verschillende leefgebieden. Zo zijn er worden die diep in de grond leven, wormen die meer aan het oppervlak leven, en zogenaamde 'pendelaars' die blaadjes van de bovenlaag naar beneden vervoeren. "De bovenste laag van de bodem staat dus eigenlijk in verbinding met de onderste lagen", legt In 't Zandt uit.

Daarom heeft een goede verzorging aan de bovenkant ook invloed op de rest van de bodem. Dat ze de darmen van de bodem worden genoemd, begrijpt In 't Zandt wel. "Het zijn een soort lange buizen, ze hebben niet eens longen maar ademen via hun huid. En ze zijn dus mega belangrijk voor het bodemleven en het hele ecosysteem eromheen."

De bodemdierendagen duren van 22 september tot 8 oktober. Kijk op de site om mee te doen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie