Binnenland
AVROTROS

Meer bedden op de ic? Geen goed idee!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer bedden op de ic? Geen goed idee!

Onze intensivecareafdelingen konden tijdens de pandemie de toestroom met patiënten soms maar nauwelijks aan. We gingen van lockdown naar lockdown om te voorkomen dat de ziekenhuizen de patiëntenstromen niet meer aan zouden kunnen. De oplossing lijkt voor de hand liggend: méér ic-bedden. Toch? Nee, vindt professor doctor Erik van Raaij (Erasmus Universiteit), want: a hospital bed built is a hospital bed filled.

In de nieuwe Jortcast spreekt Van Raaij, gespecialiseerd in inkoop in de zorg, met doctor Rosanne Hertzberger, die wegens vakantie van uw vaste presentator Jort Kelder, de honneurs waarneemt. De Jortcast luister je hieronder, of via je favoriete podcastapp.

#363 - Méér of mínder ic-bedden? - De Jortcast

"De vraag is eigenlijk onbegrensd", vertelt Van Raaij. "De zorg maakt al een groot deel uit van de Rijksbegroting, zo'n elf tot twaalf procent van het bruto nationaal product gaat ernaartoe". Kiezen we ervoor om er nog meer geld in te steken, dan kan dat ons besteedbare inkomen gaan beheersen, vreest Van Raaij.

"Ic-bedden moeten niet de prioriteit zijn"

Als we kijken hoe die zorgbudgetten verdeeld worden, zouden ic-bedden niet de eerste prioriteit zijn om meer geld voor vrij te maken, vindt Van Raaij. "Ook niet na afgelopen jaar, toen er telkens lockdowns nodig waren om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen niet overstroomden?" vraagt Rosanne. "Hoewel het soms billenknijpen was, hebben we de situatie weten te beheersen", zegt Van Raaij. "En volgens mij kunnen we in andere delen van de zorg beter investeringen doen, om te voorkomen dat we die ic-capaciteit nodig hebben."

Rosanne: "Ik ben een kind uit een artsengezin, en ik begrijp het toch niet helemaal: op basis van medische gronden besluiten we wie wel en niet op de ic komt. U zegt, dat gebeurt op basis van beschikbaarheid?"

"Dat is iets te cru gesteld, maar er is de uitspraak a bed built is a bed filled. Ik denk niet dat er signalen zijn dat we in een normale situatie te weinig ic-capaciteit hebben. Dit was een zeer uitzonderlijke situatie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie